Yurtdışı Telefon Kaydı Nasıl Yapılır?
Yurtdışı Telefon satın alıp kullanmak için bir takım şartları yerine getirmelisiniz. Uygun fiyat avantajları nedeniyle birçok insan yurtdışından telefon almayı tercih ediyor. Samsung, iPhone, Huawei gibi telefon modellerinin Türkiye’deki fiyatlarının yüksekliği nedeniyle insanlar bu tür bir yöntemi tercih ediyorlar.
Yurtdışından aldığınız ve yanınızda getirdiğiniz telefonları Türkiye’de kayıt altına aldırarak kullanabiliyorsunuz. Ancak kargo veya posta aracılığıyla yurtdışından telefon almanız, internet siteleri aracılığıyla yurtdışından telefon getirtmeniz yasaklı eylemlerdir.
Yurtdışı ülkelerden aldığınızın telefonların kaydı için yurtdışı telefon kaydı nasıl yapılır konusuna açıklama getiriyoruz.
Telefon Kaydı Başvurusunda İstenecek Evraklar
Telefonun kaydını yurtdışı bir ülkeden dönüşünün üzerinden 120 gün geçmemiş biri üzerine yaptırabilirsiniz.
Bir pasaport için 2 yılda bir kereye mahsus olmak üzere bir yeni telefonun kaydı gerçekleştiriliyor.
E-devlet resmi sitesinden yaptıracağınız kayıt işleminde pasaporta dair evrak talebinde bulunulmuyor. Eğer abone merkezi aracılığıyla kayıt yaptıracaksanız, o zaman pasaportun sahibinin bizzat başvuru yapması ve ayrıca yurtdışına gidiş-dönüş gerçekleştirdiğine dair bir makbuz bulundurması gerekiyor.
Getirdiğiniz telefonu vergi ödemesini gerçekleştirmeden açmayın. Bu ödemeyi bankalara veya vergi dairelerine yatırıyorsunuz. Telefonu kayıt altına aldırmazsanız 120 günden sonra IMEI numarası aracılığıyla telefon kapatılıyor.
Telefon Kaydı Yaptırırken Ödenen Harç ve Vergiler
Telefonun kaydı sırasında kayıt harcı yatırmalısınız. Bu ödeme toplam 614 TL olarak belirlenmiştir. Belge istemediği için kaydı e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Telefon harç bedeli için 614 TL ödeme gerçekleştiriyorsunuz. Bu ödemeyi pasaport sahibi adına T.C. kimlik numarası, ad ve soyadı, telefona ait IMEI numarası bilgileriyle birlikte vergi dairesine veya bankalara yapabiliyorsunuz.
E-Devlet Üzerinden Yaptığınız Telefon Kaydını Sorgulama
Telefonu e-Devlet aracılığıyla kayıt altına aldırma işlemi yaptıysanız bu işlemin durumu konusunda sorgulama yapabiliyorsunuz. Telefonun IMEI numarasını yazarak telefonun abone kaydı oluşturulup oluşturulmadığına dair detayları sistem üzerinden görüntüleyebiliyorsunuz.
Kaydınızın onaylanması halinde e-Devlet üzerinde karşınıza ‘IMEI numarası kayıt altına alındı’ şeklinde bir ibare geliyor. Onaylanma işleminin 1-2 dakika kadar sürdüğünü belirtmeliyiz.
Kaydınızı doğru şekilde gerçekleştirmiş olmanıza rağmen telefonun kapatılacağına dair bir mesaj görüntülüyorsanız bu durumda Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumunu arayarak bilgi alabilirsiniz.
Yurtdışı Telefon Kaydı konusunda yaşadığını sorunları aşağıdaki yorum kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.