Bilgi

Yapay Zeka Mühendisliği Nedir? Mezunları Ne İş Yapar?

2019-2020 eğitim öğretim yılı, yapay zeka bölümün aktif olacağı yıl olarak anılıyor. Yapay zeka mühendisliği nedir, mezunları ne iş yapar sorusuna yanıt vermenin tam zamanı diye düşünüyoruz. Malumunuz gelişen bir teknoloji var ve mühendislik dünyası da bu sektöre ayak uydurmak zorunda. Sosyal medyada çok sık karşımıza çıkan robotlar, bu alanın en gösterişli kısımlarından biri fakat bununla da kalınmıyor.

Yapay Zeka Mühendisliği Nedir?

Dilerseniz konuyu çok fazla dağıtmadan yapay zeka mühendisliğinin tanımına bakalım ve bu bölümü tercih edecek öğrencilerin, mezun olduklarında ne iş yapacağı ya da hangi kurumlarda çalışacağını da yine detaylı bir şekilde incelemiş olalım.

  • Yapay zeka mühendisliği, nedir sorusuna yanıt verebilen ve aynı zamanda makine öğrenmesi algoritmalarının yanı sıra derin öğrenme algoritmalarına da hakim olan bir meslek dalıdır. Peki bu meslek daha önceki yıllarda yok muydu? Gelişen teknoloji ile birlikte çok daha popüler hale geldi ve araştırmaların yelpazesi de bir hayli genişletildi. Yakın gelecekte dünyayı robotların yöneteceğini duymuş olmalısınız. Bu sizlere ütopik gelebilir ancak emin olun birçok alanda robotlar ile karşı karşıya geleceğiz ve bunların hiçbirisi hayal değil.
  • Bilgisayar mühendisleri, yazılım mühendisleri ve bu alana ilgi duyan herkes, yeni bir bölüm tercihi yapabilir ya da kendini dijital ortam sayesinde geliştirebilir. Makineleri hayata geçirmek ve onları bir canlı gibi hareket ettirmek de yapabileceğiniz işlerden bir tanesidir. Emin olun mezun olduğunuzda işsiz kalma gibi bir durum söz konusu değildir. Üniversiteler yavaş yavaş kontenjanlarını arttırıyor ve daha fazla öğrenciye ihtiyaç duyduklarını dile getiriyorlar.

Yapay Zeka Mühendisliği Okumak Yeterli mi?

Bir mesleği layıkıyla icra edebilmek için okul okumak eskide kaldı deseler de biz buna inanmıyoruz. Eğitim her zaman için kalıcıdır ve sizi bir adım daha öne taşıyacak olan unsurdur. Elbette kendinizi dijital ortam sayesinde geliştirebilirsiniz ve artık internet ortamında her türlü bilgi de mevcut ancak okul okumak sizi her zaman bir adım daha öne taşıyacaktır.

Bilgisayar mühendisleri de yavaş yavaş bu bölüme kayıyor. Zaten sahip oldukları güçlü bir alt yapı var ve bu alt yapıya bir de yazılım desteği dahil edildiği takdirde onlar da yapay zeka geliştirmeleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmayı başarıyor.

Eğer bu konu ile yakından ilgileniyorsanız sizler de yeniden üniversite sınavına hazırlanabilirsiniz. Yakın gelecek bu bölümün ön plana taşıdığı bir zaman aralığına da karşılık geliyor. Emin olun yeni dönem teknolojisinde robotlara ihtiyacımız var ve bu ihtiyaca yanıt verecek olan insanlar da sizler olacaksınız.

Bilgisayar bilginizi geliştirmek ve yazılım desteği ile birlikte üzerine koyarak ilerlemek elbette kolay değil ancak eğitim alabileceğiniz üniversitelerin sayısı her geçen gün artıyor ve ülkemizdeki köklü üniversiteler de yavaş yavaş bölüm açıyor.

Şu an için kontenjanlar kısıtlı olabilir ancak öğrencilerin ilgisi ve eğitim kurumlarının ihtiyacı arttıkça kontenjan sayıları da normale dönecektir. Geleceğin mesleği ibaresini kullanmak bana yanlış geliyor çünkü birçok bölüm için aynı cümleyi kullanıyorlar ve sonunda hüsrana uğrayabiliyorsunuz. Fakat yapay zeka mühendisliği diğerlerinden farklı ve sizler de göreceksiniz ki yeni dönemde çok daha fazla konuşulacak ve firmaların size daha fazla ihtiyacı olacak. Küçük yaşta bilgisayar ve teknoloji ile tanışan çocuklarımızı da bu bölüme heveslendirebilir ve elimizden geldiğince yönlendirme yapabiliriz.

Yasir Çam

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü lisans bölümünden mezun olan yazar; mobil cihazlar, sosyal medya, mobil uygulamalar ve oyunlar ilgi alanıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu