Bilgi

İnovasyon Nedir? İnovasyon Örnekleri Nelerdir?

İnovasyon nedir? İnovasyon örnekleri Nelerdir? Süreç ile birlikte sonucu da ifade eden bir kavram olan inovasyon, basit bir tanım yapacak olursak eğer her iki noktada da “Yenilik-yenilenme” olarak karşımıza çıkıyor. Bu şekilde yanıt vermek mümkün ve özellikle iş dünyasında çok daha sık karşınıza çıkan bu terimi, örnekler ile daha net bir şekilde açıklamaya ve aktarmaya çalışacağız. Var olan bir sıkıntıyı ya da problemi profesyonel bir şekilde ele alarak çözüm üretme süreci olarak da tanımlama yapabiliriz.

İnovasyon, birçok farklı kaynakta farklı şekilde tanımlanmış. Bu tanımları incelediğimizde birtakım yanlış bilgilerin yer aldığını da görüyoruz. Buluş diyenler olmuş ancak inovasyon kesinlikle bir buluş değildir ve bu şekilde tanımlanması ya da ifade edilmesi de hatalı olacaktır.

Var olan bir ürünü ya da elde olan bir veriyi kullanarak onu geliştirmek ve insanların önüne çok daha özel bir şekilde sunmak gibi bir tanımlama da yapabiliyoruz. Gördüğünüz gibi birçok farklı tanım mümkün ancak özüne baktığımızda yenilik ve yenilenme olarak karşımıza çıktığını görebiliyoruz. Var olan bir ürün üzerinde özgün bir çalışmaya imza attığınız takdirde bunu inovasyon olarak değerlendirebilir ve yine insanların önüne sunabilirsiniz. Var olanı aynı şekilde ya da bir şeyleri taklit ederek sunmak ne yazık ki bu kavrama karşılık gelmiyor ve hatalı bir örnek olacaktır.

blank

İnovasyon ile İlgili Örnekler

Bir firma düşünün. Daha önce yapılmamış olanı sizlere sunuyor ve nem tutmayan bir kumaş ile karşınıza çıkıyorsa, ürün inovasyonu yapmış olacaktır. Bir hastane düşünelim… Birçok hastanede olmayan bir yazılım sistemi ile birlikte hasta takip programını daha kullanışlı hale getirmesi de bir inovasyon örneğidir. Sektörde var olmayan ya da var olup geliştirilebilen her şey inovasyon örneği olarak karşımıza çıkıyor. Burada en önemli unsur ise insanlığa fayda sağlayacak bir çalışma sunabilmektir.

İnovasyon Neden Önemlidir?

İnsanlığa sağlanacak bir fayda ya da var olunan sektörü geliştirecek bir hamle olduğu için inovasyon her zaman önem arz eder ve büyük çaptaki firmaların odak noktaları da kesinlikle bu kavramdır. Geliştirmek ve gelişime ayak uydurmanın yanı sıra yenilikler ile birlikte daha geniş kitlelere ulaşmak da yine bu çalışmalar ile mümkündür. İnovasyon, vizyon dediğimiz şeyi de beraberinde getiriyor ve firmaların, hitap ettikleri kitleyi her geçen gün biraz daha genişletmelerine de en iyi şekilde yardımcı oluyor.

İçi boş bir kavram değildir ve aslında yalnızca iş dünyasında değil, eğitim dünyasında da bu terimi çok sık duymaktayız. Geliştirilebilen ya da geliştirilmesi mümkün olan her detay, inovasyona açıktır. Bu konuda büyük ve marka değeri taşıyan işletmelerin bir adım daha önde olduğunu düşünüyoruz ve her yıl yepyeni projeler ya da uygulama çalışmaları ile birlikte sektörde hareketlilik yaratabiliyor ve insanlığa büyük ölçüde fayda sağlıyorlar.

İnovasyon Süreci

İşlenebilir bilginin, en iyi şekilde ele alınarak ve değerlendirilerek ekonomik anlamda olduğu gibi toplumsal fayda sağlaması şeklinde bir tanımlama ve süreçten bahsedilebiliyor. Teknik sürecin yanı sıra ekonomik ve sosyal süreçlerin oluşturduğu bir bütünlük olarak da tanımlama yapmak mümkün olacaktır.

Girişimci ruhun en güzel örneğidir ve bu örneklerin artmasına ihtiyacımız var. İnovasyon nedir? Sorusuna kapsamlı bir şekilde yanıt vermeye çalıştık ve süre. İle ilgili de soru işaretlerini giderdiğimizi düşünüyoruz. Son dönemde çok daha sık duyduğumuz bu kavramı, daha uzun yıllar tekrar tekrar duymak için sabırsızlanıyoruz.

Yasir Çam

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü lisans bölümünden mezun olan yazar; mobil cihazlar, sosyal medya, mobil uygulamalar ve oyunlar ilgi alanıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu