Bilgisayar

Wps Nedir? Nasıl Kullanılır?

İnternet ve bilgisayar kullanıcılarını yakından ilgilendiren bir konu ile karşınızdayız. Wps nedir? Sorusuna birlikte yanıt arayacağız ve detayları da paylaşmaya çalışacağız.

Modemlerinizi detaylı bir şekilde incelerseniz eğer sizler de wps butonunun yer aldığını göreceksiniz. Şimdiye kadar fark etmemiş olabilirsiniz ancak az sonra bahsedeceğimi detaylar sayesinde bu butonunun ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu hep birlikte göreceğiz. Dilerseniz daha fazla vakit kaybetmeden başlayalım ve var olan soru işaretlerini de yine birlikte ortadan kaldıralım.

Wi-Fi Protected Setup

Wp yani wifi protected setup, internet kullanıcılarının güvenliğini sağlamak adına ortaya atılan çalışmalardan bir tanesidir. Kablosuz ağ güvenliğinin ne denli önemli olduğunu biliyoruz ve paylaşımı ortadan kaldırmak adına bu güvenlik unsurlarının çok daha güçlü bir seviyeye taşınması gerekiyor.

Wps ile birlikte bunu mümkün hale getirebiliyoruz. Wifi Alliance tarafından projelendirilen ve 2006 yılında uygulamaya konulan bu teknoloji, hali hazırda kullanılmaya devam ediliyor ve oldukça etkili bir korunma yönteminden bahsediyoruz.

İnternet kullanıcıları için birçok farklı koruma yöntemi mevcut ancak wps, teknolojik anlamda en güvenilir ve en işlevsel uygulamalardan bir tanesidir. Herhangi bir sürece dahil olmadan ya da işlem yapmadan sizler de bu güvenlik önlemini aktive edebiliyorsunuz. İşlevsel olması da bu teknolojiyi bir adım daha öne taşıyor diyebiliriz. Dilerseniz wps’nin kullanım detaylarına ve nasıl kullanabileceğinize de yine hep birlikte göz atalım.

Wps Nasıl Kullanılır?

Wps güvenliğinin aktif olduğu bir modeme yalnızca şifre ile bağlanamıyorsunuz ve bu da güvenlik unsurunu bir adım daha öne taşıyor. Wps ile ağa bağlanmak isterseniz eğer pin yöntemini tercih edebilirsiniz ve bununla birlikte wps butonu da yine erişimi kolaylaştıran detaylardan bir tanesidir.

Eğer sizler de wps destekli olarak internete bağlanmak isterseniz modeminizin üzerinde yer alan wps butonuna basmanız yeterli olacaktır. Modem modeline bağlı olarak bu butona basma süreniz değişiklik gösterebiliyor. Bazı modemlerde tek basma yeterli olurken birçok modelde ise uzun süreli basmanız gerekecektir.

Nfc destekli bir modeme sahip iseniz eğer bağlanmak istediğiniz cihaz üzerinde birtakım ayarlamalar yapmanız gerekecektir. Ayarlamalar yapıldıktan sonra iki farklı cihazı birbirine dokundurmanız ya da yakın halde tutmanız yeterli oluyor ve bu sayede bağlantı sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilecektir.

Son yönteme geldiğimizde ise usb bellek yardımı ile bağlantı kurabileceğinizi görüyoruz. Bu yöntem ile de bağlantı kurulabiliyor ancak uzmanların büyük bir kısmı bu yöntemin çok da güvenilir olmadığını dile getiriyor.

WPS güvenli mi?

WPS nedir ve nasıl kullanılır sorularına cevap verdikten sonra şimdide “WPS güvenli mi?” sorusuna bir cevap arayalım.

Wps güvenilir mi?

Wps ile bağlantı kurmak istediğinizde cihazınızı bağlamak için bir bekleme süresine ihtiyacınız olacaktır ve bu süre zarfında bir başkası ağınıza dahil olabilir. Bu ne yazık ki ihtimaller arasında yer alıyor ancak bir hayli düşük bir ihtimal olduğunu da unutmamak gerekiyor.

Wps pin’i 6 hanelidir ve kırılması oldukça kolay şifreler olarak karşımıza çıkıyor ancak yeni modem modellerinde bu tehlike de ortadan kaldırılmış durumda ve modem saldırıları fark ederek küçük bir uyarı veriyor ve kendini otomatik olarak kapatıyor.

Genel hatları ile bir inceleme yaptığımızda güvenilir bir teknoloji unsuru olduğunu görebiliyoruz ancak profesyonel saldırılarda az da olsa bir tehlike ve risk durumu söz konusudur. Yeni modemler ise bu riski en aza indirgemek adına yeterli donanıma sahiptir.

Yasir Çam

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü lisans bölümünden mezun olan yazar; mobil cihazlar, sosyal medya, mobil uygulamalar ve oyunlar ilgi alanıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu