Oyun

Sudoku Nasıl Oynanır? Sudoku nedir? Sudoku nasıl çözülür?

Sudoku en ünlü Japon oyunlarından biridir ve Türkçe anlamı sayılar bir kez anlamına gelmektedir. Bu oyun 9 kareden oluşan üç boyutlu bir düzlemde sayıların birer kez kullanılması şartı ile 1’den 9’a kadar dizilimini gerçekleştirmenizi isteyen ve bunların farklı boyutlarının da içinde bulundurulduğu bir bulmaca oyunudur. Sudoku nasıl oynanır? sorusu ise son günlerde oldukça sık sorulan bir sorudur. Biz de sizler için bu soruyu detaylı bir biçimde yanıtlayarak oyunun nasıl oynandığını sizlere aktaracağız.

Sudoku, her satır ve sütunda sade ve sadece 1 kez kullanılması üzere 1’den 9’a kadar olan sayıları kullanarak boş hücrelerin doldurulması şeklinde oynanmaktadır. Toplamda 9 küçük kareden oluşan sudoku oyununda satır ve sütun dışında diğer büyük kareler içerisinde de 1’den 9’a kadar olan sayılar yine sadece bir kez kullanılır ve bu şekilde dizilim gerçekleştirilerek sudoku oyunu oynanır.

Bu oyunun nasıl oynanacağını öğrendikten sonra gelin bir sizinle sudoku nasıl doğru bir şekilde bitirilir? sorusunun cevabını incelemek gerekir.

Sudoku Nasıl Doğru Bir Şekilde Bitirilir?

Sudoku oyununda bazı stratejiler uygulanarak doğru çözüme ulaşmak mümkündür. En temel iki stratejisi bulunur. Bunlardan ilki hangi karede hangi sayıların bulunacağı, ikincisi de hangi karede hangi sayıların bulunamayacağıdır. Bu iki temel stratejiyi izleyerek hangi karede hangi sayıların bulunabileceği ve hangi sayıların hangi karelerde bulunmayacağını düşünerek size verilmiş olan sayılar üzerinden değerlendirme ve elemeler yaparak bulabilirsiniz.

Sudoku oyununu doğru bir şekilde bitirmeniz için en kolay yol ise sıralı bir biçimde ilerlemektir. Hem kareleri hem de sayıları sıralı bir biçimde kullanarak sudoku oyununu doğru bir şekilde bitirebilirsiniz.

Sudoku Oyunu Nasıl Bulundu?

1970 yılının başlarında bulmaca kitaplarında ”Sayıların Oyunu” olarak oynanmaya başlanan Sudoku, 1984 yılında Japonya tarafından tekrardan düzenlenerek ”Sudoku” adı verilmesiyle tekrar ün kazanan bir oyundur. Tam olarak ”numaraların tek tek yazılması gerekir” anlamına gelen bu zeka ve bulmaca oyunu ”tekil sayılar” anlamını da taşımaktadır.

1997 senesinde Japonların oyunu olmaktan çıkan ve ABD tarafından program yazılımının oluşturulmasına uğraşılan Sudoku tam 8 sene sonra 2005 yılında tüm sosyal mecralarda yayınlanarak ün kazandı. Son birkaç yıldır ise gazete ve mobil cihazlar üzerinden oynanan Sudoku zaman ve mekan fark etmeksizin oynanabiliyor.

 

Sudokuyla İlgili Bilmeniz Gerekenler

Sudoku numaralar (tekil sayılar) kullanılarak oynanan bir oyundur. 1’den 9’a kadar olan sayıları mantık çerçevesinde kullanarak boş hücrelerin doldurulması sayesinde oynanır. Ancak bu oyun için bilmeniz gereken ve bizim de araştırmalar sonucu elde ettiğimiz bilgilere göre sadece sayılarla oynanması gerekmediği bilgisidir. 9 adet farklı sembol ya da 9 farklı sayı kullanarak da bu oyunu oynayabilirsiniz. 9×9 boyutunda bir düzlemde oynanması ilk bilmeniz gereken unsurlardandır.

Sudoku Oynarken Yapmamanız Gerekenler

Bulmaca ve zeka oyunu olarak bilinen Sudoku‘nu oynarken yapmamanız gereken bazı hamleler bulunmaktadır. Bu hamlelerden en önemlisi ve ilki sudokunu oynarken tahmine dayalı değil kuralları ve stratejileri düşünerek oynamanızdır. Diğeri ise işaretleme anında aynı sayıdan olup olmadığını kontrol etmeden oynama durumunda doğru sonuca asla ulaşma ihtimalinizin olmayacağıdır.

Sudoku’nun Bilmeniz Gereken 4 Temel Kuralı

1- 9×9 oranlı bir sudoku oyununda 81 hücre bulunmaktadır.

2- 3×3 oranlı bir sudoku oyununda tüm rakamlar bulunmalı ve birer kez kullanılmalıdır.

3- Her satırda tüm rakamlar bulunmalı ve birer kez kullanılmalıdır.

4- Her sütunda tüm rakamlar bulunmalı ve birer kez kullanılmalıdır.

Bu kuralları unutmadan oynadığınız her sudoku oyununda doğru sonuca ulaşmanız mümkündür.

Yasir Çam

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü lisans bölümünden mezun olan yazar; mobil cihazlar, sosyal medya, mobil uygulamalar ve oyunlar ilgi alanıdır.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu