Bilim

Sonar Nedir? Sonar Nasıl Çalışır?

Deniz altılar için üretilmiş olan ve aynı zamanda balık sürülerine daha kısa süre içerisinde ulaşmak ve batık gemileri tespit etmek adına kullanılan özel bir cihazdır. Sonar Nedir? Sonar Nasıl Çalışır? Sorusunu yanıtladıktan sonra dilerseniz merak edilen diğer detayları da hep birlikte inceleyelim…

Sonar cihazı ile birlikte işlevsel bir fayda sağlama durumu karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda derinlik ölçmek için de kullanılan bir cihazdır ve gemilerin büyük bir kısmı da cihazı bunun için kullanmaktadır.

Denizde uzun süre vakit geçirecek olan kaptanlar için vazgeçilmez bir üründür ve hata payının çok ama çok az olması da yine bu ürünü tercih edilir hale getiriyor. Sonar ile birlikte batık gemi tespiti yapılabileceği gibi an itibarıyla denizin ne kadar derin olduğunu da tespit edebiliyorsunuz. Kullanımı zor bir ürün değil ve zaten profesyonelleştikten sonra cihazı da çözmüş olacaksınız.

Sonar’ın Çalışma Prensibi

Gemilerin alt bölümüne yerleştirilen transdüktör ile birlikte ses dalgalarının daha güçlü bir şekilde gönderilmesi sağlanacaktır. Bu makinenin asıl amacı da insan kulağının algılamakta güçlük çektiği çok yüksek frekansların gönderimini sağlamaktır ve bunu da başarılı bir şekilde yerine getiriyor.

Bu ses dalgalarının görevi ise herhangi bir cisme çarptıkları anda hızlı bir şekilde geri dönüş yapıyor olmalarıdır. Bu sistem sayesinde denizde yaptığınız yolculuk esnasında yabancı bir cisme rastladığınız anda uyarı alabiliyorsunuz. Vuruş ve yansıma hesaplaması ile birlikte mesafe hesaplaması da yine doğrudan ve sağlıklı bir şekilde yapılabiliyor.

Sonar cihazı, geçmiş yıllarda ASDIK ismi ile de biliniyordu ve hali hazırda birçok kaynakta bu isim ile anıldığını da belirtmek gerekiyor. Ses dalgalarından faydalanan cihaz, yön ve uzaklığın tespit edilmesinde profesyonel bir kullanım sağlıyor ve az önce de ifade ettiğimiz gibi hata payı bir hayli azdır.

blank

Transdüktör yardımı ile hata payı en aza indirgeniyor ve ses dalgalarının tek bir havuzda toplanması sağlanıyor. Dilerseniz bu cihazın hangi alanda ve nerelerde kullanıldığına da hep birlikte göz atalım ve soru işaretlerini de sonlandırmış olalım.

Sonar Nerede ve Hangi Alanda Kullanılır?

  • Deniz altı haritalarının daha doğru ve daha sağlıklı bir biçimde hazırlanması için sonar cihazından yardım alınıyor ve bu sayede harita daha verimli bir şekilde oluşturuluyor.
  • Deniz altında yapılacak maden arama çalışmalarında da yine bu cihazdan faydalanılıyor ve doğru sonuçlar elde ediliyor. Az önce de ifade ettiğimiz gibi yabancı bir nesne ile karşılaşıldığı takdirde ses dalgaları sistemi uyarıyor ve bu uyarı doğrultusunda hareket edebiliyorsunuz.
  • Balıkçıların da en büyük yardımcısıdır ve balık sürülerinin hareket yönünü tespit etmek adına yine bu cihazdan faydalanmak mümkündür.
  • Donanmalar ve deniz altılar da yine bu cihazı sıkça kullanmaktadır.
  • Balığın cinsi ve balığın yoğunluğunu tespit etme konusunda da büyük fayda sağlıyor ve profesyonel balıkçılar, teknelerinde bu cihaza yer veriyor. Her alığın farklı bir yansıma ile bilgi verdiğini söyleyebiliriz ve cihazı popüler hale getiren en önemli detaylardan bir tanesi de kesinlikle budur. Aynı zamanda balık sürüsünün ne kadar derinde olduğu da yine bu cihaz yardımı ile daha kısa sürede ve kolay bir biçimde tespit edilebiliyor.

Denizcilerin imdadına yetişen ve vaktinin büyük bir kısmını sularda geçiren kimseler için özel olarak üretilen profesyonel bir cihazdır. İşlevsel oluşu da bu cihazı daha kullanışlı ve tercih edilir hale getiriyor diyebiliriz. Sonar cihazı ile birlikte büyük sularda rahat bir şekilde ilerleyecek ve özellikle balık avında zaman kaybı yaşamayacaksınız.

Yasir Çam

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü lisans bölümünden mezun olan yazar; mobil cihazlar, sosyal medya, mobil uygulamalar ve oyunlar ilgi alanıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu