Slayt Nasıl Yapılır? Slayt Yapma Yöntemleri
Gerek iş hayatında gerek eğitim hayatında kişilerin sıkça kullanması gereken programlardan birisi slayt olmuştur. Bu nedenle kişilerin slayt nasıl yapılır konusunda yeterince bilgiye sahip olmasında fayda vardır. Slayt programlarını iyi bilmek, ileri ki zamanlarda kişiye sıkça gerekli olacaktır.
Slayt Sayısı
Öncelikle Microsoft Office programına giriş yapılır ve sol üstte bulunan ”yeni slayt” kısmına tıklanarak yapılacak olan sunumun sayfa sayısı belirlenir. Eğer sayfa sayısında herhangi bir yanlışlık yapılmışsa, farede sayfanın üzerine gelip, sağa tıklayarak ”slayt sil” sekmesinden slayt kaldırılabilir.
Slayt Tasarımı
Yapılacak olan sunum için arka plan düzenine, sağ üstte bulunan ”tasarım” sekmesi yardımcı olacaktır. Bu sekmeye girdikten sonra kişinin karşısına çeşitli renklerde ve biçimlerde slayt tasarımları çıkacaktır. Kişi dilerse bu tasarımlardan herhangi birini direkt seçebilir. Bununla birlikte kişi eğer dilerse, tasarımların hemen yanında bulunan ”renkler” kısmından aynı tasarımın renkleri ile oynayabilir veya dilerse aynı şekilde yazı tipleri ile yazıların biçimini de değiştirebilir.
Slayt Geçişler
PowerPoint programının en üst sekmesinde bulunan ”Geçişler” ile slaytlar arasındaki geçiş düzeni düzenlenebilir. Bunun için ilk önce ”Geçişler” sekmesine girilir. Ardından kişinin tercihine göre herhangi bir slayt geçişi seçilir. Bu noktada kişi, bu geçişi tüm slaytlara uygulayabilir. Bununla birlikte en sol kısımda bulunan ”zamanlama” kısmındaki ”sonrasında” seçeneği ile bir sonraki slayta olan geçiş süresi kişi tarafından belirlenebilir.
Slayt Ekle Seçeneği
Sunum penceresinin en üstünde bulunan ”Ekle” butonu slaytın üzerine eklenecek şeyleri belirlemek için kullanılır. Burada yapılacak olan sunumun çeşidine göre kullanılacak birçok farklı materyal bulunmaktadır. Kişi eğer sayısal verilere dayanan bir sunum hazırlayacaksa bunun için sekmede bulunan şekillerden veya grafiklerden yararlanabilir. Bununla birlikte yine aynı sekmede bulunan ”metin kutusu” seçeneği ile slayt ekranına ekstra olarak yazı yazma alanları eklenebilir. Sunumların numaralarını belirlemek için ise tekrar aynı sekmede bulunan ”slayt numarası” butonuna tıklanır ve açılan pencerede bulunan ”slayt numarası” seçeneğine tıklanır ve sağ tarafta bulunan ”tümüne uygula” ile tüm slaytlar numaralanmış olur.
Aynı şekilde bilgisayarda bulunan veya internet üzerinden seçilen resimler kopyala seçeneği ile slayt sayfasına yapıştırılabilir. Resmin çevrelerinde bulunan noktalar ile de resmin boyutu ayarlanabilir.
Slayt Animasyonlar
Animasyonlar sekmesi, sunum üzerinde çeşitli hareketler yapmak için kullanılır. Bu noktada öncelikle yazılan her bir metinin üzerine tıklanır ve animasyonlar sekmesinden herhangi bir animasyon seçilir. Bu sekmede bulunan farklı animasyonlar tek tek ön izleme ile görülebilir. Animasyon belirlendikten sonra, sağ tarafta bulunan süre kısmından bir metindeki animasyonların geçiş süreleri belirlenir. Son olarak kaydedilen animasyonlar en solda bulunan ön izleme ile en baştan olacak şekilde izlenir.
Slayt Gözden Geçir
PowerPoint‘te bulunan ”Gözden Geçir” sekmesi sunum hazırlanırken yapılan kelime hatalarını veya yazım yanlışlarını düzeltmek için kullanılan bir özelliktir. Bu noktada tamamlanan sunum en sol tarafta bulunan ”yazım denetimi” sekmesi ile en baştan olacak şekilde gözden geçirilir. Açılan pencerede program kişiye yapılan kelime hatalarını gösterecektir. Kişi tercihine göre kelimenin yazımını sağda bulunan ”değiştir” ile düzeltebilir veya yok sayabilir.
Tamamlanan Slayt Nasıl Kaydedilir?
Yapılan sunum tamamlandıktan sonra en sol üstte bulunan diskete benzer buton yardımı ile kaydedilir. Bu butona basıldığında slayt kendiliğinden kaydedilmiş olacaktır ve slayt kapatıldığında yapılan en son işlemler slayt üzerinde kayıtlı kalır. Bu nedenle herhangi bir hata olmaması açısından kişinin aralıklarla butona basarak kaydetme işlemi yapmasında fayda vardır. Benzer şekilde çarpı kısmına basılarak da kaydetme işlemi yapılabilir. Açılan pencere üzerinden de slaytın nereye kaydedileceği seçilebilir.