Bilgi

Sıcaklık Birimleri Neler?

Ortalama moleküler kinetik enerjiyi ölçmek için kullandığımız sıcaklık, birimleri ile birlikte daha anlaşılır bir hal alacaktır. Sıcaklık birimleri neler? Sorusuna doğrudan yanıt vermek adına buradayız ve merak ettiklerinizi de yine bu yazıda bulabileceksiniz. En çok karıştırılan terimlere de değinelim istiyoruz ve henüz başlamadan, sıcaklık ve ısı kavramlarının birbirinden ayrıldığını ve farklı terimler olduğunu da hatırlatmak isteriz. Sıcaklık, termometre ile ölçülür ve farklı termometre türleri olduğunu da unutmamak gerekiyor. En çok bilinen ve kullanılanlardan bir tanesi de celcius olarak karşımıza çıkıyor.

Sıcaklık birimleri neler? Araştırması yaparsanız eğer bu kavramlar ile çok sık karşı karşıya geleceksiniz. Lise yıllarından kalma bilgilerinizi anımsıyor olabilirsiniz ve bu yazıdaki amacımız da bilgilerinizi tazelemek ve hatta unuttuklarınızı bir kez daha sizlere hatırlatmak olacaktır. Gündelik hayatlarımızda en çok kullandığımız termometrelere baktığımızda cıvalı modeller olduğunu görebiliyoruz. -39 ve 357 santigrat derece aralığında hizmet alabileceğiniz bu termometreleri sizler de sıcaklığı ölçmek adına tercih edebilir ve farklı alanlarda da kullanabilirsiniz.

Sıcaklığın aşırı düşük olduğu noktalarda ise cıvalı termometreler ne yazık ki kullanışlı bir seçenek olmayacaktır. Bu tür bölgelerde daha çok alkollü termometrelere yer veriliyor ve daha işlevsel olduğunu da söyleyebiliriz. Kullanım alanları farklılık gösteren bu ürünler, duvar termometresi, hastane termometresi ve hasta termometresi olarak farklı şekillerde karşımıza çıkabiliyor. Yine gündelik hayatlarımızda daha çok Celcius’u kullandığımız ve tercih ettiğimiz için kavramsal olarak da bu terim ile karşı karşıya geleceğiz. Bilimsel işlemlerde ise Kelvin çok daha fazla tercih edilir ve “K” sembolü ile birlikte kullanılıyor.

Sıcaklık Birimleri Neler?

Şimdi dilerseniz sıcaklık birimlerini alt başlıklar halinde ele alalım ve ana konumuzu da birlikte değerlendirmeye çalışalım.

Celcius (Santigrad C)

İsveçli astronom Anders Celsius’un adı ile anılan sıcaklık birimi, hali hazırda en çok kullandığımız ve yine en çok karşımıza çıkan birimlerden bir tanesidir. Suyun donma sıcaklığına baktığımızda 0 °C olduğunu ve kaynama sıcaklığının ise 100 °C olarak belirlendiğini görebiliyoruz ve ölçümler de bu doğrultuda daha sağlıklı bir şekilde yapılıyor.

En çok kullanılan terimlerden bir tanesidir ancak az önce de ifade ettiğimiz gibi bilimsel çalışmalarda bu terime yer verilmiyor ve farklı bir birim kullanılıyor.

Fahrenheit

°F sembolü ile karşımıza çıkıyor. Alman Fizikçi Fahrenheit tarafından oluşturulmuş ve geliştirilmiştir. Yaratıcısının ismini alan sıcaklık birimlerinden bir tanesidir ve yine sık sık karşımıza çıkan bu terimi de yakından tanıyalım istiyoruz. Suyun donma sıcaklığına baktığımızda 32 °F olarak karşılık bulduğunu söyleyebiliriz. Kaynama sıcaklığını incelediğimizde ise 212 °F olarak belirlendiğini görebiliyoruz.

Kelvin

Lord Kelvin… İskoç asıllı bilim adamı tarafından oluşturulmuş olan bir sıcaklık birimidir. Donma sıcaklığı 273 °K iken, kaynama sıcaklığı 373 °K olarak belirlenmiştir. Mutlak sıfır kavramı ile yakından ilgilenen ve bunu gazlardan tüm maddelere uygulamayı başaran İskoç asıllı bilim adamı, sıcaklık birimini de bizimle paylaşan kişidir.

Reomür

René Antoine Ferchault de Réaumur imzası taşıyan sıcaklık birimlerinden bir tanesidir. Suyun kaynama sıcaklığına baktığımızda 80 R, donma sıcaklığına baktığımızda ise 0 R değerlerini görebiliyoruz.

Hali hazırda en popüler sıcaklık birimleri bunlardır ancak bu birimlerin dışında Planck, Newton ve Delisle gibi sıcaklık birimlerinin olduğunu da unutmamak gerekiyor. Kullanım konusunda çok yaygın olmadığı için birçok kaynakta bu birimleri ya da kavramları göremeyebilirsiniz. Her ne kadar popüler olmasalar da kullanımda fayda sağladıklarını hatırlatmak gerekiyor.

Yasir Çam

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü lisans bölümünden mezun olan yazar; mobil cihazlar, sosyal medya, mobil uygulamalar ve oyunlar ilgi alanıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu