Root Nedir? Android Cihazda Nasıl Yapılır?
Android kullanıcıları için güzel bir haberimiz var. Root nedir, android cihazlarda nasıl yapılır? Sorusuna detaylı bir şekilde yanıt vereceğiz ve adımları takip ederek sizler de bu süreçten faydalanabileceksiniz. Bazı uygulamaların yüklenmesi ya da cihazlara yeni özelliklerin dahil edilmesi için root detayına ihtiyacınız olacaktır.
Android kullanıcılarının yerine getirebileceği bu işlem ile birlikte telefonlarınızın garanti kapsamında çıkacağını da hatırlatmak isteriz. Birçok zararlı yazılım da root talebi doğuruyor ancak sizler de bunu kabul ettiğiniz takdirde ilgili firma kesinlikle sorumluluk üstlenmeyecektir. Teknoloji meraklıları için bu süreçten bahsedeceğiz ve dilerseniz öncelikli olarak “Nedir?” sorusuna yanıt verelim.
Root Nedir?
Akıllı cihazlarınızda kontrolü tamamen ele almak için administratör modunda gerçekleştireceğiniz çalışmaların tümü root olarak tanımlanıyor. Root yetkisi aldığınız takdirde kontrol tamamen sizlerin elinde olacaktır ve artık dilediğiniz uygulamayı yükleyebilir ya da cihaz üzerinde birçok farklı değişikliğe de imza atabilirsiniz.
Sizler de kontrolü ele almak ve cihazlarınızı farklı özellikler ile birlikte boyut atlatmak istiyorsanız root eylemi için harekete geçebilirsiniz. Peki bunu yaptığınızda neler olacak? Gelin hep birlikte bu detayları da inceleyelim ve sorularınıza da yanıt vermiş olalım.
Root ile Ne Gibi Yetkiler Elde Edeceğim?
- Özelleştirilmiş, yani kişiselleştirilmiş rom kullanımı için root’a ihtiyacınız olacaktır. Bu sayede telefonlarınıza yükleme yapabiliyor ve kişiselleştirme konusunda daha özgür bir şekilde hareket edebiliyorsunuz.
- Cihazlarınızın ses ve titreşim ayarlarının yanı sıra ekran ayarlarına da doğrudan müdahale edebiliyorsunuz ve bunun için izin gerektiren bir durum da söz konusu değildir.
- Markette yer alan rootlu programların tamamını sorunsuz bir şekilde cihazlarınıza indirebilir ve kurulumunu yaparak aktif hale getirebilirsiniz. Bunun için herhangi bir şekilde izin almanıza da gerek kalmıyor ve akıllı telefonlarınız tamamen sizlerin kontrolü altına giriyor.
- Hafıza kartı desteği alabilirsiniz. Evet yanlış duymadınız! Hafıza kartı eklemesi yaparak sizler de depolama alanını güçlendirebilir ve cihazlarınızı daha verimli bir şekilde kullanabilirsiniz.
Root Nasıl Yapılır?
- Root işlemi öncesinde verilerinizi yedeklemenizi tavsiye ediyoruz. Yaşanacak kayıplar sizleri üzmesin diye bu detayı göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Aksi takdirde bu süreç bir kabusa dönüşebilir.
- Yedekler alındıktan sonra ise odin ve usb sürücü ile birlikte root dosyalarını temin etmeniz gerekecektir.
- Root dosyalarının cihazınız ile mutlaka uyumlu olması gerekiyor, aksi takdirde başarılı bir işleme imza atmanız mümkün değildir. Sürücüleri ise Samsung’un kendi sitesinden indirme şansına sahipsiniz.
- Ayarlar, güvenlik, bilinmeyen kaynaklara izin ver adımlarını takip ederek onay vermeniz gerekiyor.
- Cihazlarınızı kapattıktan hemen sonra ise Download moda giriş yapmanız gerekecektir.
- Bu işlem için de ses kısma home ve güç tuşuna aynı anda kısa süreli olarak basmanız yeterli olacaktır.
- Açılan ekran ile birlikte ses açma tuşuna basarak bilgisayarlarınıza kısa süre içerisinde bağlanabilirsiniz.
- Odin programını açıyoruz ve devamında cihazımızı pc ile eşleştiriyoruz.
- Pda kısmına geçiş yapacağız ve hemen ardından root dosyasını seçerek start butonuna basmamız gerekiyor.
- Bu süre zarfında cihaz kendini birkaç kez otomatik olarak yeniden başlatacaktır. Süreç içerisinde ekstra bir şey yapmanıza gerek kalmıyor çünkü sistem bu süreci otomatik olarak yürütecektir.
Root işlemi bu adımları takip ettiğiniz takdirde sorunsuz bir şekilde tamamlanacak ve sizlere yeni bir cihaz sunacaktır. Artık dilediğiniz yazılımı yükleyebilir ve hatta telefonlarınıza hafıza kartı da ekleyebilirsiniz. Unutmadan bir kez daha hatırlatmak gerekiyor ki root işlemi sonrası cihazınız garanti kapsamından çıkacaktır.