Bilim

Robotik Kodlama Nedir?

Robotik kodlama nedir? Oldukça geniş bir kavram ve son dönemde daha sık karşı karşıya geldiğimiz için detaylı bir şekilde ele almak ve siz değerli okurlarımızın sorularına da yanıt vermek istiyoruz. Robotik kodlama sorusunu cevaplayabilmek için bazı terimlere de açıklık getirmek gerekiyor. Elbette yeterli olmayacaktır ancak anlaşılır şekilde aktarmaya özen göstereceğiz. Dilerseniz daha fazla vakit kaybetmeden başlayalım ve karşınıza çıkabilecek terimleri de siz değerli okurlarımız ile paylaşmış olalım.

Robotik Kodlama Nedir?

Robot: Sensörler ve sahip olduğu çip sayesinde dış dünyayı algılayabilen ve hedeflenen nesneleri kendi içerisinde tanımlama yetisine sahip olan ve bunu doğru bir şekilde yorumlayan aygıtların tümüne robot adı veriliyor.

Geliştirilebilir özellik sayesinde robotların yeni dünyaya hakim olabileceği ifade ediliyor ancak bunun için bir hali zamana ihtiyacımız olacaktır. Günümüzde ortaya konulan çalışmalar da dikkat çekici bir seviyeye ulaşmış durumda ve genç beyinlerin katkısı ile bizler de ülke olarak çok daha iyi yerlere geleceğimizi düşünüyor ve hedefliyoruz.

Robotik: Elektronik devrelerden faydalanılarak kodlama dillerinin kullanılması ve bu doğrultuda komut verme eyleminin gerçeğe dönüştürülmesi durumudur. Robotik sistemler, gündelik hayatlarımızı her geçen gün biraz daha kolay hale getiriyor ve ortaya konulan çalışmalar da bunun en önemli göstergesidir. Makine kontrol sisteminin yanı sıra evlerimizde ve ofislerimizde kullandığımız bilgisayarlar da yine bunun en gerçekçi örnekleri arasında yer alıyor.

blank

Robotik Sistemler Ne Gibi Bir Fayda Sağlıyor?

Robotik kodlamanın yeni nesil eğitimi için ne kadar kıymetli olduğunu da hatırlatmak gerekiyor. An itibarıyla dijital dünyadaki birçok farklı kaynağa göz attığınızda bu sürecin eğitimini paylaşan sitelerin olduğunu da görebileceksiniz. Aynı zamanda eğitim kurumlarının sayısı da her geçen gün biraz daha artıyor ve bu gelişmeler bizleri de fazlasıyla memnun ediyor.

Analitik düşünme kabiliyetinin geliştirilmesi, robotik kodlama ve eğitim sistemleri ile birlikte mümkün ve aslında yeni dönemde bunun için çaba harcanıyor diyebiliriz. Stem, Stem+A eğitim programları ile birlikte robotik kodlamayı öğrenmek mümkün ve verilen eğitim programları da bu görüşü destekler nitelikte.

Çocukların yanı sıra olgunluk dönemindeki kişilerin de motor becerilerinin gelişimi adına önemli bir detay olduğunu hatırlatmak gerekiyor. Mekanik düzenlerin nasıl ve ne şekilde çalıştığını tespit emek mümkün ve bunu erken yaşta başarabilen çocuklar, gelecekte çok daha iyi yerlere ulaşacaktır.

Oyun oynayarak öğrenme teorini gerçeğe dönüştüren ve mümkün kılan bir eğitim sisteminden bahsetmek mümkün ve yeni nesil eğitimde robotik kodlamanın çok daha büyük bir önem arz ettiğini de unutmamak gerekiyor.

Robotik Kodlama Faydaları

1. Problem çözme konusunda sorun yaşayan ve ilerleme kaydedemeyen çocuklar için bu tür bir eğitim programı tavsiye ediliyor. Kısa vadede olmasa bile uzun vadede problem çözme yetisindeki gelişim ve değişimi sizler de somut olarak fark edeceksiniz.

2. Özgüven eksikliği yaşayan çocukların yine bu sorunu aşmalarında da önemli bir eğitim programı olduğunu belirtmekte fayda var diye düşünüyoruz.

3. Takım olarak çalışmanın getirilerinden faydalanacak olan çocuk, kendini topluma daha kısa süre içerisinde adapte edebilecek ve yine sahip olduğu özgüveni de biraz daha güçlü kılacaktır.

4. Çözüm odaklı bir kimlik kazanacak ve kendini ifade etme konusunda çok daha başarılı bir seviyeye ulaşacaktır.

5. Bu eğitim programı ile birlikte sorumluluk alma duygusu da yine bir üst seviyeye taşınıyor.

Robotik kodlama nedir? Sorusunun yanıtı ile birlikte eğitim programlarına da değinmeye çalıştık. Yeni dönemde bu eğitim programları ile daha sık karşı karşıya geleceğiz…

Süleyman KAAN

Bilişim Teknolojileri lisans mezunu olan yazar, Teknoloji, Sosyal Medya ve Mobil Uygulamalar uzmanı olup, güncel gelişmeleri yakından takip ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu