Ram ve Rom Nedir?
Teknolojiyi ve bu sektörün bizimle paylaştığı ürünleri yakından tanıyanların bilmesi gereken birtakım konulara, ram ve rom nedir? Sorularına yanıt vermeye çalışacağız: bilgisayar kullanıcıları için özel bir yazı olacağını düşünüyoruz ve sahip olacağınız teorik bilgi sayesinde sizler de bilgisayar seçimlerinizi yaparken daha profesyonel bir şekilde ilerleme kaydedeceksiniz.
Ram Bellek Nedir?
Bilgisayara bağlı hafıza birimlerinde yer alan tüm veri ve bilgiler, işlemciye gönderilmeden önce ram’e ulaştırılır. Var olan bu verilerin tamamı ise ram bellekteki boş alanlara yazılmaktadır. Yazma işlemi eksiksiz bir şekilde tamamlandıktan hemen sonra işlemciye gönderim süreci başlıyor ve ram’in gerçek görevi de tam olarak budur.
Bilgilerde gözle görünen kalıcı bir değişiklik durumu söz konusu ise eğer hafıza birimine gönderim işlemi yapılacaktır ancak bu tür bir durum söz konusu olmadığı takdirde bilgisayar kapanana değin bu bilgiler hatasız bir şekilde saklanacaktır.
Şimdi dilerseniz ram belleğin özelliklerine de yine detaylı bir şekilde göz atalım ve bu konudaki soru işaretlerini de gidermeye çalışalım.
Ram Bellek Özellikleri:
Cache bellek dışındaki var olan diğer belleklerin tümü Dram türüne sahiptir ve bu şekilde ele alınmalıdır. Cache belleğin kapasitesini incelediğimizde ise bir hayli az olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz. Cihazlarınızdaki asıl ram bellek türünün dinamik yapıda çalışması gerekiyor. Veri akışının denetimi konusunda ise transistörlerden yardım alınacaktır.
Ram belleklerin özelliklerini incelediğimizde en dikkat çekici noktalardan biri olan DDR teknolojisi ile karşı karşıya geliyoruz. Aktarım hızı iki katına çıkıyor ve bu hızın arttırılabileceğini de hatırlatmakta fayda var diye düşünüyoruz.
DDR3 serisini inceleyebiliriz ve en başarılı örneklerden bir tanesi de kesinlikle bu olacaktır. Veri aktarım hızı muazzam bir seviyeye ulaşmış durumda.
Ram Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
► Ana kart ve ram uyumunu mutlaka göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Ana kartınız ne tür bir ram istiyorsa, tercihiniz de bu yönde olmalıdır. Aksi takdirde herhangi bir şekilde verim elde edemeyeceksiniz.
► Maksimum ve minimum saat hızı da yine ana kartın desteklediği ölçüde olmalıdır ve bu sayede daha yüksek verim elde edebilirsiniz.
► Ram belleklerin gecikme süresi de önemlidir ve satın alırken bu sürenin minimum olmasına dikkat edin.
► Mevcut ram belleği destekleyici bir ram satın almak istiyorsanız yine uyum detayına dikkat etmeniz gerekiyor.
Rom Bellek Nedir?
Sadece okunabilir bellek şeklinde basit bir tanım yapmak mümkün olacaktır. Read only memory ismi de bunu tam anasıyla karşılıyor diyebiliriz. Rom belleğe gönderilen veriler herhangi bir şekilde değiştirilemez ve kullanıcı tarafından müdahale edilmesi de mümkün değildir. Anakarta birleşik olarak konumlanmıştır ve bios ismi ile anıldığını da hatırlatmak gerekiyor.
Rom Bellek Hakkında
► Cihazlarınızın açılması ve bunun yanı sıra çalışması için ihtiyaç duyulan kodların saklandığı alandır ve rom belleğin en büyük özelliği de kesinlikle budur. Kod satırları sorunsuz bir şekilde saklanır ve ihtiyaç duyulduğu takdirde kullanılır.
► Fabrika üretimi sırasında yazılan tüm veriler rom bellekte tutulur ve kalıcı bilgiler olarak tanımlanır.
► Ram, erişilebilir bellek olarak tanımlanırken, rom ise okunur bellek olarak tanımlanmalıdır.
► Eski nesil bilgisayarları incelediğimizde Prom kullanımının daha yaygın olduğunu görebiliyoruz ancak gelişen teknoloji ile birlikte Eprom kullanımı daha yaygın bir hal almıştır.
Ram ve rom nedir? Sorularına yanıt bulabileceğiniz bir yazı hazırladık ve zamanımızın el verdiği ölçüde her iki bellek türünün özelliklerine de değinmeye çalıştık.