Bilgi

Radyasyon Nedir? Radyasyonun Zararları Nelerdir?

Gelişen teknoloji her daim fayda sağlamıyor ve zararlarını da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Radyasyon da bu zararlardan biri ve ne yazık ki teknolojik cihazlar ile birlikte daha can sıkıcı bir hal alıyor. Radyasyon nedir, radyasyon zararları nelerdir? Gibi sorulara yanıt vermek adına buradayız ve dilerseniz daha fazla vakit kaybetmeden başlayalım.

Radyasyon, enerji aktarımı ya da yayımı olarak biliniyor ve bu eylem de parçacıklar şeklinde gerçekleşiyor. Somut olarak görüntüleyebileceğiniz ya da vücudunuzun herhangi bir noktasında hissedebileceğiniz bir yansıma değildir. Radyoaktif maddeler tarafından üretilen ve yansıtılan alfa, beta ve gama ışınlarının tümüne radyasyon adını vermek mümkündür.

Radyasyon, elbette asırlardır var ancak keşfedildiği döneme baktığımızda 1896 yılında Fransız bir Fizikçi tarafından keşfedildiğini görebiliyoruz. Becquerel isimli Fizikçi, uranyum tuzu üzerinde yaptığı incelemeler neticesinde bu tuzun bir ışın yaydığını fark etmiş ve incelemelerini daha yoğun bir seviyeye taşımıştır.

İki yıl sonra yapılacak olan araştırmalarda ise Marie Curie ve Pierre Curie de bunun mümkün olduğunu tespit etmiş ve radyasyon kavramı net bir şekilde gün yüzüne çıkartılmıştır. Enerji paketleri şeklinde yayılan dalgalar, insan vücuduna olduğu gibi doğaya da büyük ölçüde zarar veriyor. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte bu durum daha ciddi bir boyuta ulaştı ve insanlığa verdiği zarar çok daha büyüktür.

Radyasyon Çeşitleri Hakkında

İyonlaştırıcı radyasyon ile birlikte iyonlaştırıcı olmayan radyasyon şeklinde iki farklı grupta ele almak ve incelemek mümkündür. İyonlaştırıcı radyasyon, ortamdaki iyonları kolay bir şekilde ayrıştırabilir. İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ise trafolar, akım taşıyıcı kablolar ve bilgisayar örnekleri ile karşımıza çıkıyor ve teknolojik cihazları kapsıyor.

Radyasyonun Zararları

Dna parçalanmasının en önemli nedenlerinden bir tanesidir ve kanser riskini her geçen gün biraz daha arttırıcı bir güce sahiptir. İnsanlığın bu konuda çok daha dikkatli olması gerekiyor ve özellikle teknolojik cihaz kullanımında daha bilinçli bir şekilde hareket etmekte fayda var diye düşünüyoruz.

Yalnızca insan sağlığına değil, doğanın dengesine zarar verecek olan oluşumlardan bir tanesidir. Hayvan ölümlerindeki artışın en önemli nedenlerinden bir tanesidir ve radyasyonun yoğun olduğu bölgelerde yapılan araştırmalar da bunu daha net bir şekilde ortaya koyuyor.

Vücut yapısındaki fiziksel değişimler de yine radyasyon etkisi ile söz konusu hale gelebiliyor. Genetik aktarıma sebebiyet veren bu oluşum ile birlikte yeni doğanlara da sıçrayabiliyor. Çernobil faciası bunun en acı örneklerinden bir tanesidir ve izleri hali hazırda silinemiyor.

Radyasyondan Korunmak için:

Televizyon, bilgisayar ve cep telefonu gibi teknolojik cihazlara yakın mesafede durmak ya da bu cihazlar ile sürekli haşır neşir olmak, riski arttıracak en önemli unsurlardan bir tanesidir. Bu konuda göstereceğiniz hassasiyet ile birlikte sizler de riski azaltmış olacaksınız.

Yoğurt tüketimi çok sık yapılmalıdır ve vücuttaki zararlı maddeleri atma konusunda doğal ve sağlıklı ürünlerden bir tanesi ve hatta en önemlisidir. Teknolojik cihazlar ile çok fazla haşır neşir oluyorsanız eğer yoğurt tüketimi konusunda daha dikkatli ve daha ısrarcı olmanızı tavsiye ediyoruz.

Röntgen çekilmek gibi bir zorunluluğunuz yoksa eğer radyasyon etkisi olan ve radyasyon yayan cihazlardan uzak durmanızı tavsiye ediyoruz.

Radyasyon alanlarına yakın mesafede iseniz eğer yer değişikliği şarttır.

Radyasyondan Korunmak için kaktüs beslemeye ne dersiniz? Radyasyon etkisini azaltan en kıymetli bitkilerden bir tanesidir ve özellikle bilgisayar ve televizyon gibi cihazların yanı başında bu bitkilere mutlaka yer vermek gerekiyor.

Yasir Çam

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü lisans bölümünden mezun olan yazar; mobil cihazlar, sosyal medya, mobil uygulamalar ve oyunlar ilgi alanıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu