Bilgi

Dünyanın Katmanları Nelerdir?

Bu yazımızda sizlere dünyanın katmanları hakkında detaylar vereceğiz. Yer altına doğru 5 farklı tabakadan bahsedebiliyoruz. Dünyanın katmanları sorusuna yanıt vermek adına buradayız ve dilerseniz vakit kaybetmeden başlayalım.

Atmosfer(Hava Küre)

Farklı türdeki gazların karışımından oluşan bir tabakalar bütünüdür. Yerküreyi çevreleyen atmosfer, su buharına da ev sahipliği yapıyor ve bu katmanda yer aldığını belirtmek gerekiyor. Görevi ise güneş’ten gelen zararlı ışınları olabildiğince önlemektir ve bu konuda başarılı olduğunu da görebiliyoruz. İçerdiği gazların tamamı ise canlıların ihtiyacı olan gazlardır.

Hidrosfer

Taş küre ile iç içe olmasının yanı sıra akarsular ve yer altı sularını oluşturduğunu da belirtmek gerekiyor. Canlılar için önem arz eden birtakım yaşam kaynakları var ve hidrosfer de bu kaynaklar için büyük bir önem arz etmektedir. Hidrosfer’i detaylı bir şekilde incelediğimizde %97’lik kısmının deniz ve okyanuslardan oluştuğunu net bir şekilde görebiliyoruz.

Litosfer

Dünyanın en dış bölümünde yer almaktadır ve canlıların yaşadığı nokta olarak kabul edilir. Karalarda çok daha kalın bir görüntüye sahiptir. Okyanus tabanlarında ise bu yapı çok ama çok daha incedir. Üst kısımlarını incelediğimizde yer yer torak alanların var olduğunu görebiliriz. Aynı şekilde yükselti ve çukurlardan söz etmek de mümkündür.

blank

Pirosfer

Yer kabuğunun hemen alt kısmında yer alır ve Magma tabakası olarak da bilinir. Sıkışmış azlar ve buharların yanı sıra erişimi maddelere ev sahipliği yaptığını da hatırlatmak gerekiyor. akışkan bir yapıya sahiptir ve bununla birlikte hareketlidir. Magma, belli dönemlerde yanar dağların üzerine de çıkabiliyor.

Barisfer

Dünyanın katmanları nelerdir? Sorusuna yanıt vermeye devam ediyoruz ve listemizde bu kez Barisfer yer alıyor. Ağır küre olarak nitelendirilen barisfer, en ağır elementlerin bulunduğu tabakalardan bir tanesidir. Ağır kürede bulunan her şeyin yanıp kül olabileceği kabul edilmiş ve ispatlanmıştır. Bir diğer detay ise bu tabakada bulunan nesnelerin tamamının henüz keşfedilmediği yönündedir.

Atmosfer, kendi içerisinde 5 farklı tabakaya da ev sahipliği yapıyor ve dilerseniz alt başlıklar halinde bu tabakalara da göz atalım.

Troposfer

Sıcaklığın düzgün ve aynı zamanda hızlı bir şekilde azaldığı katmanlardan bir tanesidir. Yerden itibaren 1 km yükseldiğimiz takdirde sıcaklığın 5 derece azaldığını da söyleyebiliriz. Rüzgar ve bulut gibi olayların da bu katmanda meydana geldiği ifade ediliyor.

Stratosfer

Troposfer katmanından sonra gelmektedir. Bu katmanı detaylı bir şekilde incelediğimizde rüzgar hızının çok ama çok yavaş olduğunu görebiliyoruz. Sıcaklık, yükseldikçe yavaş yavaş artış göstermektedir. -45’lere ulaştığı da ispat edilmiştir ve bilinen gerçeklerden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor.

Mezosfer

Stratosfer katmanının hemen üstünde yer alan bölümlerden bir tanesidir. 50-80 km arasında yer aldığını da belirtmekte fayda var diye düşünüyoruz. Ozon ile birlikte çok az derecede su buharı bulunduğunu da söylemek mümkün. Sıcaklık incelemesi yaptığımızda ise diğer katmanlara kıyasla sıcaklığın çok daha düşük olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz.

Termosfer

Mezosfer katmanının biraz üstünde yer alan bölümlerden bir tanesidir. Yerden 100-200 km gibi bir mesafeye karşılık geliyor. Sıcaklık detayına baktığımızda ise 1650 dereceye kadar çıkabildiğini görebiliyoruz. Güneş’ten gelen ışınlar öncelikli olarak bu tabakada emiliyor ve absorbe edildiği için sıcaklık hızlı bir şekilde artacaktır.

Ekzosfer

Yeryüzünden 1000 km yükseklikte bulunan bu tabaka, atmosferin en dış bölümü olarak tanımlanıyor ve bu noktada yer aldığını da hatırlatmak isteriz. Bir geçiş bölgesi olarak tanımlamak da mümkündür ve dünya atmosferi ile birlikte uzay arasındaki geçiş noktası olarak karşımıza çıkıyor.

Yasir Çam

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü lisans bölümünden mezun olan yazar; mobil cihazlar, sosyal medya, mobil uygulamalar ve oyunlar ilgi alanıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu