Bilgi

Periyodik Tablo Nedir? Periyodik Tablo Özellikleri Nelerdir?

Mendeleyev ve Meyer ortak çalışması ile ortaya çıkan ve elementlerin modern bir şekilde sınıflandırılmasını ele alan özel bir tablodur. Periyodik tablo nedir, periyodik tablo özellikleri nelerdir? Sorusuna yanıt vermek adına buradayız ve vakit kaybetmeden başlamak istiyoruz.

Periyodik Tablo Nedir?

Meyer, yaptığı ilk çalışma ile birlikte elementleri atom kütleleri doğrultusunda sıralamayı tercih etti ve bu konuda başarılı oldu. Mendeleyev ise bu sırlama ile birlikte elementlerin yinelenen özelliklere sahne olduğunu fark etti. Yapılan çalışma ile birlikte artan atom kütleleri baz alınarak bir sıralama yapıldı ve alt alta gelecek şekilde tasarlandı. İlk periyodik tablonun ortaya çıkış hikayesi de bu şekildedir.

Periyodik tablo araştırması neticesinde karşımıza bu tür bir tanımlama ve hikaye çıkıyor. Mendeleyev, tablo sonrası çalışmalarına devam etti ve bazı elementlerin benzer özellikler ile birlikte kendilerini tekrarladığını fark etti. Bu durum, tabloda bir hata oluşturabilirdi ve düzeltilmesi gerekiyordu. İlgili elementler için boşluk bırakarak bu sorunu çözümlemiş oldu.

Grup ve Periyot Kavramları

Bu tabloyu incelediğinizde yatay ve dikey sıraların olduğunu görebilirsiniz Yatay sıralara periyot adı verilmektedir. Dikey sıralara ise grup adını veriyoruz. Yatay sıralarda atom numarasının artması ile birlikte elementlerin özellikleri de belirgin bir şekilde değişiklik göstermektedir. Aynı grupta yer alan elementler ile ilgili çarpıcı bir bilgi vermek isteriz. Bu grupta yer alan elementler, kimyasal özellikler bakımından benzerlik gösterir ve tablonun sunduğu en önemli avantajlardan bir tanesi de budur.

8 adet A ve 8 adet B olmak üzere 15 adet grup olduğunu da görebiliyor ve söyleyebiliyoruz. 18 adet sütun mevcut ve B grubu içerisinde yer alan 3 grubun da 8B olarak isimlendirildiğini belirtmek gerekiyor.

Şimdi dilerseniz bloklara da göz atalım ve merakınızı gidermiş olalım.

  • S ile bittiği takdirde S bloğu
  • P ile bittiği takdirde P bloğu
  • D ile bittiği takdirde d bloğu
  • F ile bittiği takdirde ise f bloğunda yer alacaktır.

blank

Periyodik Tablo Özellikleri

  • Baş kuantum sayısına göre elementin ait olduğu grubu gösterir ve ifade eder.
  • En yüksek enerji seviyesindeki total elektron sayısı ise o elementin grubunu ifade ediyor ve belirliyor.
  • Bir periyotta sağa doğru ilerledikçe;Kütle numarası ile birlikte proton ve nötron sayısı da artmaktadır.
    Atom numarası artar.
    Değerlik elektron sayısında da bir artış durumu söz konusudur.
    Ametalik karakter de artacaktır.
    Yörünge sayısında herhangi bir değişiklik söz konusu olmaz.
  • Bir grupta yukarıdan aşağıya inildikçe;Proton, nötron ve aynı zamanda kütle numarası artış gösterir.
    Atom numarası artar.
    Metalik karakterde artış gözlemlenir.
    Yörünge sayısı artar.
    Atom çapı ile birlikte hacimde de belirgin bir artış söz konusu hale gelecektir.

Elektronegatiflik Nedir?

Molekül içerisinde yer alan atomun, elektronlara karşı uyguladığı çekme yetisinin ölçüsü olarak tanımlanıyor. Periyotlarda soldan sağa doğru ilerlediğiniz takdirde değerlik elektron sayısı artacaktır ve bununla birlikte elektronegatiflikte de bir artış durumu ortaya çıkıyor. Gruplarda ise aşağı doğru indiğimizde atom büyüklüğü artara ve aynı zamanda elektronegatiflik de azalacaktır.

Periyodik tablo ve periyodik tablo özellikleri araştırmasında sona geldik ve bilmeniz gereken birçok detayı da sizinle paylaştık. Periyodik tablonun ezberlenmesi taraftarı değiliz ve tam aksine bu tabloyu özümsemeniz gerekiyor. Bu sayede derslerinizde ve iş hayatınızda çok daha büyük kolaylık sağlayacak ve işlemleri daha hızlı bir şekilde gerçekleştirme şansı elde edeceksiniz.

Yasir Çam

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü lisans bölümünden mezun olan yazar; mobil cihazlar, sosyal medya, mobil uygulamalar ve oyunlar ilgi alanıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu