Bilgi

Güneş Sistemindeki Gezegen İsimleri Nelerdir?

Bir yıldız etrafında dolanan ve bunu düzenli olarak yerine getiren gök cisimlerine, gezegen adı veriliyor. Bu tanıma uygun bulunan ve yine Uluslararası Gökbilim Birliği tarafından da kabul görmüş olan toplam 8 adet gezegen olduğunu belirtmek isteriz. Güneş sistemindeki gezegen isimleri sorusuna yanıt vermek adına buradayız ve yazımızı detaylı bir şekilde incelediğinizde sizler de bu konu hakkında bilgi edinebileceksiniz.

Güneş Sistemindeki Gezegen İsimleri

Güneş sistemindeki gezegen isimlerinin araştırması yaptığınızda da dijital dünyadaki birçok adres bu konuda sizlere yardımcı olacaktır. Gezegen tanımlamasının her geçen gün biraz daha zayıf kaldığını görebiliyoruz. Şekil, boyut ve yörüngedeki hareketleri incelendiği takdirde her birinin farklı olduğunu ve gezegen tanımlamasını da yerle bir ettiğini görebiliyoruz. Bu isimler aşağıdaki gibidir ve dilerseniz sizler de incelemelerinizi yapabilirsiniz.

  • Merkür
  • Dünya
  • Venüs
  • Jüpiter
  • Satürn
  • Uranüs
  • Neptün
  • Mars

IAU kaynaklarına göre oluşan 8 gezegenden oluşan liste bu şekilde karşımıza çıkıyor. Neredeyse her yıl bizleri ve bilim dünyasını heyecanlandıran bir gezegenden bahsetmek istiyoruz. Bildiğiniz gibi Plüton, sürekli olarak bu listeye dahil edilmeye çalışılıyor ancak hali hazırda kesinleşen bir durum söz konusu değil.

gunes-sistemindeki-gezegen-isimleri-nelerdir

Cüce Gezegen: Plüton

Iau, yakın geçmişte yeni bir tanımlama ile karşımıza çıktı. Plüton, bu listeye dahil edilmedi ancak artık onu cüce gezegen olarak tanıyoruz. Ne doğal bir görünüme sahip ne de gerçek bir gezegen görüntüsü sergileyen bu oluşum, sürekli olarak bilim dünyasını meşgul ediyor ve en nihayetinde cüce gezegen ismi ile karşımıza çıkmayı başarmış durumda. Güneş sistemindeki gezegen isimleri sorusuna yanıt verirken Plüton’dan bahsetmemek elbette doğru olmayacaktır.

Bu arada unutmadan hatırlatmak gerekiyor, güneş sisteminde sayısı henüz tespit edilemeyen çok fazla cüce gezegen olduğunu da söyleyebiliyoruz. Hali hazırda bu gezegenlerin tespit edilmesi ve incelenmesi için önemli çalışmalar yapılıyor ve kısa süre içerisinde gerekli açıklamalar ile karşımıza çıkacaklarını düşünüyoruz.

IAU tarafından yapılan açıklamalar neticesinde 5 ismin ön plana çıktığı ifade ediliyor. Ceres bunlardan bir tanesi ve Plüton, Haumea, Eris ve son olarak Makemake ismi de yine cüce gezegenler listesinde yerini almış durumda. Bu gezegenler arasında en büyüğü ise Eris olarak biliniyor ancak yapılacak incelemeler neticesinde bu sırlama değişiklik gösterebilir.

Güneş Dışı Gezegenler

Güneş sistemi dışında yıldızlar etrafında dolanan ve varlığı bilinen 150’den fazla gezegen olduğunu biliyor muydunuz? Güneş sistemindeki gezegenler ile karıştırmamak adına bu gezegenlere farklı bir isim verilmiş durumda ve onları güneş dışı gezegenler olarak adlandırmak daha doğru olacaktır. Yine bu gezegenleri karıştırmamak adına güneş sistemi şeklinde tanımlamıyoruz ve etrafında dolaştığı yıldızlar ile birlikte isimlendirmek daha doğru olacaktır.

Güneş sistemindeki gezegenleri ayrıntılı bir şekilde yanıt verdiğimizi düşünüyoruz. Eminiz ki burada bir çoklarımızın merak ettiği isim Plüton isi. Yakın zamanda yeniden karşımıza çıkar mı bilinmez ancak hali hazırda bilim adamlarının bu konuda büyük bir tartışma içerisinde olduklarını da net bir şekilde görebiliyoruz. Cüce gezegen olarak adlandırılan ve incelemelerin devam ettiği bu gizemli gezegen sizler gibi bizi ve bilim dünyasını da fazlasıyla heyecanlandırıyor. Güneş sistemi gerçekten sınırları zorlayacak bir yapılanma ve bu yapılanma içerisinde var olan oluşumların tamamına ulaşmak elbette çok zor. Sahip olduğumuz kısıtlı bilgiyi de sizinle paylaşmaya çalışıyoruz.

Yasir Çam

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü lisans bölümünden mezun olan yazar; mobil cihazlar, sosyal medya, mobil uygulamalar ve oyunlar ilgi alanıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu