Blog

Mors Alfabesi Nedir? Tarihçesi ve Nasıl Yazılır?

Haberleşme sistemlerinin atası olarak bilinen mors alfabesi uzun yıllar gizli haberleşmeler maksadı ile kullanıldı. Telgraf cihazının icadı ile tam olarak yaygınlaştı. Özellikle genç nesil bu sistemi tanımadığı için sadece filmlerde görmekte ve mors alfabesi nedir? Nasıl yazılır? Mors alfabesinin tarihçesi gibi soruları arama motorlarına yazarak bu konular hakkında bilgi arayışına girmekteler.

Mors Alfabesi Nedir?

Mors, en kısa tarifi ile kısa ve uzun sinyallerin karşı taraftaki alıcıya iletim sistemidir. Kısa ve uzun sinyaller baz alınarak hazırlanan mors alfabesi de kısa ve uzun çizgilerden oluşan bir haberleşme alfabesidir. Mors alfabesinde tüm harf ve rakamlar uzun ve kısa çizgilerin kombinasyonlarından oluşmaktadır.

Mors Alfabesinin Tarihçesi

Mors Alfabesinin tarihi 1835’ler dayanıyor. Aynı zamanda ressam olan Samuel Morse, Philips akademisi ve sonrasında da Yale üniversitesi mezunudur. Sanatın yanı sıra elektrikle de ilgilenen Morse, elektrik üzerinden haberleşme yapılabileceği fikri üzerinde çalışmaya başlamıştır. Samuel Morse sistemi 1835 yılında kurmayı başarsa da, sistem ilk olarak 1837 yılında kullanılmaya başlandı. Morse icadına fon bulabilmek için birçok ülkeye başvursa da sonunda Amerikan kongresinden destek almayı başardı ve 1844 yılında ilk telgraf hattını kurarak ilk mesajı (İncil’den bir cümle) göndermeyi başardı. Morse’un kullandığı sistem karışık ve kullanımı zor olduğundan, Alfred Veil adında bir bilim insanı ile çalıştı ve sonunda Veil’in önerisini kabul ederek alfabeyi oluşturdular. Sistem özellikle demiryolu şirketleri tarafından yaygın olarak kullanılma başlandı, bazı ülkeler ise sistemin uzun zaman aldığından hareketle, sık kullanılan cümleleri harflerle kısaltarak kullanmaya başladı.

Mors Alfabesi Nasıl Yazılır?

Mors alfabesini kullanarak yazı yazmak aslında çok kolaydır. Her harf ve rakam kısa ve uzun çizgilerden oluştuğu için, karşı taraftan alınan sinyaller uzun ve kısa (nokta olarak da yazılır) çizgiler halinde boşluklar kullanılarak yazılır. Daha sonra mors alfabesi kullanılarak bu çizgiler rakam ve harflerle anlamlandırılarak cümleler kurulur.

Mors Alfabesi İle Haberleşme Yöntemleri Nelerdir?

Mors, günümüzde ana haberleşme sisteminde problem oluşması sonucunda kullanılan yedek bir haberleşme sistemi olarak kullanılıyor. Sistem için gerekli olan sinyaller ışıkla, telsiz mandalıyla, elektrik ve radyo sinyali kullanılarak iletilebiliyor.

Yasir Çam

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü lisans bölümünden mezun olan yazar; mobil cihazlar, sosyal medya, mobil uygulamalar ve oyunlar ilgi alanıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu