Blog

Modem Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Çalışır?

Dijital sinyali, analog sinyale dönüştüren ve bir kablo aracılığı ile aktarımını sağlayan cihazlara modem adı veriliyor. Modem nedir? Sorusuna bu tür basit bir yanıt vermek mümkün. Modulation-demodulation kelimeleri kullanılarak bir kısaltma biçiminde karşımıza çıkıyor ve günümüz dünyasında insanların en çok ihtiyaç duyduğu araçlardan biri olduğunu da görebiliyor ve söyleyebiliyoruz.

Modem nedir?

Bilgisayardan alınan dijital veri, saniyeler içerisinde analoğa dönüştürülüyor ve aktarımı da kısa süre içerisinde yapılıyor. Karşı taraftan gelen analog veri de yine kısa süre içerisinde dijitale çevriliyor ve bilgisayara iletiliyor. Çalışma sistemi basit bir anlatım ile bu şekilde aktarılabilir ve az sonra konuyu daha detaylı bir şekilde inceleyeceğiz…

Eğer bir internet bağlantısına ihtiyacınız varsa bunu mutlaka modem aracılığı ile yerine getirmeniz gerekiyor ve az önce de belirttiğimiz gibi teknoloji dünyasında en çok ihtiyacımız olan ürünlerden bir tanesidir.

Modem Nasıl Çalışır?

Adsl teknolojisinden bahsedeceğiz ve bu sayede modemlerin çalışma prensibini anlamanız çok daha kolay olacaktır diye düşünüyoruz. xDsl adını verdiğimiz ailenin üyesi olan bu bağlantı türü, uzak mesafeler arasında kurulan bakır kablolar aracılığı ile yüksek miktarda veri aktarımı sağlıyor ve her geçen gün biraz daha geliştirilerek günümüzdeki halini almayı başarmıştır.

Adsl bağlantısını incelediğimiz takdirde, üzerinde 3 farklı iletişim kanalı olduğunu da net bir şekilde görebiliyoruz ve aslında bilmeniz gereken en önemli kısımlardan bir tanesi de kesinlikle budur.

Alış kanalı adını verdiğimiz bölüm, gönderiş kanalı olarak tanımladığımız ikinci bölüm ve son olarak post kanalı dediğimiz kanal karşımıza çıkıyor. Post kanalının asıl görevi ise telefon konuşmalarını aktarmak olarak biliniyor ve dijital kodlama desteği ile birlikte %99 gibi bir verim oranı detayı karşımıza çıkıyor. Splitter desteği alındığı takdirde telefon hattı herhangi bir şekilde meşgul edilmiyor ve internete bağlı iken telefon görüşmesi yapabiliyorsunuz ve bu konuda herhangi bir sorun yaşamayacaksınız.

Modem Çeşitleri Nelerdir?

Dilerseniz konu başlığı üzerinden modem türlerine de detaylı bir şekilde göz atalım ve bu konuda da sizleri bilgi sahibi yapmaya çalışalım.

Ethernet Modemler

Ethernet kartı olan bilgisayarlarda kullanılabilen ve bilgisayar ile kurulacak olan bağlantıyı Ethernet portları aracılığı ile sağlayan modemlerdir.

Usb Modemler

Bilgisayar ile olan bağlantı usb port üzerinden sorunsuz bir şekilde gerçekleştiriliyor ve kullanım kolaylığı sunuluyor. Burada önemli ve olumsuz bir detay karşımıza çıkıyor. Güç, usb kaynaklı olduğu için bilgisayar kapandığı takdirde ne yazık ki modem de otomatik olarak kapanıyor. En büyük eksilerden bir tanesi de ne yazık ki budur.

PCI Modemler

Kart şeklinde kullanım durumu söz konusudur ve pci yuvalarına entegre edilen dahili modemler olarak tanımlama yapmak çok daha sağlıklı ve doğru olacaktır diye düşünüyoruz.

Kablosuz Modemler

Ev ve iş yerlerinde en çok tercih edilen modem türlerinden bir tanesidir. Belki de bir çoklarınızın evinde kullandığı modem türüdür ve daha işlevsel olduğunu da hatırlatmak gerekiyor. Aynı ortamdaki birçok cihazın, bağlantıdan faydalanmasını sağlayan ve az önce de ifade ettiğimiz gibi daha işlevsel bir yapıya sahip olan modem türüdür. Bağlantıları sorunsuz bir şekilde yaptığınız takdirde çok sayıda bilgisayarın aynı ağı kullanması mümkün hale gelecektir.

Modem nedir, ne işe yarar? Sorularına detaylı bir şekilde yanıt vermeye çalıştık ve soru işaretlerini de ortadan kaldırdığımızı düşünüyoruz. Günümüz teknolojisinin en büyük ihtiyacı olan bu ürünler, sanal dünya ile olan bağlantımızı daha kusursuz hale getiriyor.

Yasir Çam

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü lisans bölümünden mezun olan yazar; mobil cihazlar, sosyal medya, mobil uygulamalar ve oyunlar ilgi alanıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu