Bilgi

Mitoz Bölünme Nedir, Mitoz Bölünme Evreleri Nelerdir?

Ana hücrenin bölünmesi ile birlikte gerçekleşen ve ortaya iki yeni hücrenin çıktığı bölünme türüdür. Mitoz bölünme, sadece ökaryotik hücrelerde meydana geliyor ve bu bölünme sonucunda büyüme gelişmenin yanı sıra yaraların onarımı da mümkündür. Bu yazımızda sizlere mitoz bölünme nedir, mitoz bölüne evreleri nelerdir? Sorularının yanıtlarını aktarmaya çalışacağız. Mitoz bölünme sonrasında karşımıza sitokinez çıkıyor ve bu da hücre zarının bölünmesi olarak basit bir şekilde tanımlanabilir.

Çok hücrelileri incelediğimizde somatik hücrelerin oluşumunda mitoz bölünmenin rol aldığını görebiliyoruz. Eşey hücreliler için ise bu durum mayoz bölünme ile birlikte meydana geliyor. Zigot oluşumu sonrası karşımıza çıkan mitoz bölünme döngüsü ise organizmanın belli bir noktaya ulaşmasına kadar devam ediyor ve bu da bir ömür devam eden döngüyü karşımıza çıkartıyor. Mitoz bölünme araştırması yaparsanız eğer kromozom eşleşmelerini de görüntülemiş olacaksınız.

Eşler, mitoz bölünme ile birlikte iki adet olmak üzere yavru hücreleri meydana getiriyor ve aslında bölünmenin temelinde de bu detay yatıyor. İki yeni hücreyi incelediğimizde ise 2n kromozomlu ve ana hücreye benzeyen yavruların meydana geldiğini görebiliyoruz. Mitoz bölünme ile ilgili bilmeniz gereken bazı kavramlar var ve bu terimleri de yine bu yazıda sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Mitoz Bölünme Evreleri Nelerdir?

blank

Amitoz Nedir?

Hücrenin dolaylı yoldan değil, doğrudan bölünmesi eylemine amitoz adı veriliyor ve bu bölünme şekli de amip ve öglena gibi canlılarda karşımıza çıkıyor.

Endomitoz: Yalnızca çekirdek bölünmesi ile ortaya çıkan bölünme biçimidir. Çizgili kas hücreleri ile birlikte paramesyumda gözlemlendiğini de hatırlatmakta fayda var diye düşünüyoruz.

Kromatin İplik: Yapısını incelediğimizde proteinler ile birlikte dna’dan oluştuğunu görebiliyoruz. Ökaryot hücrelerde varlığını sürdürüyor ve ip yumağı şeklinde karşımıza çıkıyor.

Kromozom: Hücre bölünmesi ile birlikte birtakım değişiklikler söz konusu hale geliyor ve bu esnada kromatin ipliklerin belli oranda kısalıp kalınlaşması sonucu kromozom yapı meydana geliyor.

Kinetekor: Sentromerlerde yer alan ve özel proteinler olarak nitelendirilen iğ ipliklerinin bağlantı noktasıdır.

Mitoz bölünme nedir, mitoz bölünmenin evreleri nelerdir? Sorusuna yanıt vermeye devam ediyoruz. Profaz, Metafaz, anafaz ve Telofaz evrelerini de alt başlıklar halinde ele alacağız.

Profaz

Kromatin ipliklerin eşlenmesi ile birlikte kısalıp kalınlaşma eylemi de daha belirgin bir hal alıyor ve bunun sonucunda kromozomlar halinde karşımıza çıkıyorlar. Kromozomlar birbirinin kopyası olarak görüntüleniyor ve iki kromatitli halde olduklarını da belirtmek gerekiyor. Bitki hücrelerine baktığımızda ise sentrozom olmadığı için iğ ipliklerinin proteinlerden oluştuğunu görebiliyoruz.

Profaz ile ilgili ihtiyacınız olacağını düşündüğümüz bir bilgiyi daha sizinle paylaşmak istiyoruz. Bu evrede endoplazmik retikulum ile birlikte çekirdek zarı ve çekirdekçiğin de kaybolduğunu görebiliyoruz. En uzun evre olduğunu da unutmamak gerekiyor.

Metafaz

Kromozomlar, bu evrede hücre düzlemine tek sıra olmak üzere yan yana diziliyorlar. Kromzomların belirgin ve net bir şekilde görüldüğü evrelerden biri olduğunu da söyleyebiliriz.

Anafaz

Kardeş kromatitlerin enzimler tarafından yıkıldığı evredir. Gerçekleşecek olan ayrılma ile birlikte her kromatit, bu evrede kromozom olarak adlandırılıyor.

Telofaz

Zıt kutuplara dağılan kromozomların etrafını incelediğimizde, çekirdek zarları ile birlikte aynı zamanda endoplazmilk retikulumun da yeniden oluştuğunu görebiliyoruz. Bu evrede çekirdek içerisinde kalmış olan kromozomların kısa süre içerisinde uzadıklarını ve iğ ipliklerine dönüştüğünü de belirtmek gerekiyor. Bu eylem ile birlikte çekirdek bölünmesinin sorunsuz bir şekilde tamamlandığını da söyleyebiliyoruz.

Yasir Çam

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü lisans bölümünden mezun olan yazar; mobil cihazlar, sosyal medya, mobil uygulamalar ve oyunlar ilgi alanıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu