Laptop Açılmıyor Sorunu [Kesin Çözüm]
Kimi zaman elektronik eşyalar sebepsiz yere kapanabilir ya da insanlar düzgün bir biçimde kapattıktan sonra geri açılmayabilir. Bu durumu laptop kullanıcıları da yaşıyor. Eğer laptopunuz açılmıyorsa bunun birden fazla sebebi olabilir ve hepsinin tek tek kontrol edilmesi gerekir. Hepsinden önce unutulmaması gereken ilk şey: Sorun her ne olursa olsun işin ehli olmayan kişiler laptoplara müdahale etmemeli. Mümkünse profesyonel teknisyenlerden yardım talep edilmeli.
Güç Kaynağının Kontrolü
Açılmayan laptopu açmaya çalışırken önce kontrol edilmesi gereken ilk şey laptopa güç sağlayan kaynağın kontrolü. Laptopların enerji kabloları iki parçadan oluşuyor. İki parça arasında bir adet bağlantı noktası var. Kimi şarj/enerji kaynağı kabloları olması gerekenden daha gevşek durumda olabiliyor ya da daha kolay çıkabiliyor. Laptopunuzun şarjı bittiyse ve açmaya çalışıyorsanız, laptopunuz bu duruma yanıt vermiyorsa kablonun bağlantı noktası kontrol edilmeli.
Donanım Arızası
Laptoplarda donanım arızası yaşandığı zaman uzman kullanıcılar olmadığı sürece içinin açılması ve müdahale edilmesi önerilmiyor. Ayrıca masaüstü bilgisayarlara nazaran içini açması ya da geri toplaması daha zor olmakla birlikte durumun daha da kötü olmasına neden olunabilir. Anakart, işlemci ya da diğer önemli parçaların darbe, düşük ya da yüksek voltaj vb. nedenlerden dolayı zarar görmesi de laptopun açılmasına engel olur. Bu gibi durumlarda mutlaka profesyonel bir kişiden yardım alınması gerekir. Sağlanacak parça değişimi ya da tamiri ardından laptopa tekrardan erişim mümkün olacak.
İşletim Sisteminin Yüklenememesi
Kimi durumlarda işletim sistemi beklenmedik bir şekilde çökebilir ya da mavi ekran hatası verebilir. Bu durumun en çok karşılaşılan iki sebebi var: Yazılımsal ve HDD sorunları. Herhangi bir güncelleme ya da sistem dosyasının silinmesi işletim sisteminin çökmesine neden olabilir. Böylesi durumlarda işletim sistemin tekrar yüklenerek sorunun üstesinden gelinebilir. Bu duruma neden oluşturabilecek bir başka husus ise HDD‘nin zarar görmesi ya da kablolarının yerinden çıkması.
Laptoplarda HDD‘ler her insanın rahatlıkla erişebileceği yerlere yerleştiriliyor. Bir tornavida yardımıyla birkaç vidanın sökülmesinin ardından arka kapak rahatlıkla açılabilir ve HDD’ye ulaşılabilir. Kapak açıldıktan sonra kabloları kontrol edilmeli ve gevşemiş ya da çıkmış olan varsa yerine oturtulmalı. Eğer HDD zarar gördüyse yeni bir HDD alınıp, yeni bir işletim sisteminin kurulmasının ardından tekrar laptopa erişim sağlanabilir.
Bataryalarla Yaşanan Problemler
Laptopun şarj aleti prize takılıyken açılıyor fakat prizden çıkardıktan sonra tekrar kapanıyorsa problem laptopun bataryasındadır. Bataryaların yaklaşık ömrü 2 yıl. Devamlı olarak prizde takılı bir şekilde kullanan kullanıcıların bataryalarını laptoplarından ayırmaları batarya ömrünü koruyacaktır. Aksi taktirde önce bataryanın dayanıklılık süresinde giderek artan bir azalma görülecek. Bu azalmalar ciddi bir noktaya geldiği zaman ise laptoplarda anlık kapanma gözlemleniyor. Anlık kapanmalar elektronik cihazlar için çok ciddi sıkıntılar oluşturabiliyor.