Bilgi

Kalibrasyon Nedir?

Merak edilen sorulara yanıt vermeye devam ediyoruz ve bu yazımızda da siz değerli okurlarımıza kalibrasyon nedir? Sorusunun yanıtını vermeye çalışacağız.

Kalibrasyon Nedir?

Ölçü ve test aletleri ile gerçekleştirilen ölçümlerde meydana gelen herhangi bir sapma ya da hata payını doğru bir şekilde ölçme işlemine kalibrasyon adı verilmektedir. Tolerans değerlerine taşıma durumu ve ayarlama eylemi olarak da basit bir tanımlama yapmak mümkündür.

An itibarıyla birçok farklı sektörde kullanımı devam ediyor ve fayda sağladığını da özellikle hatırlatmak isteriz. Hata limitlerinin belirlenmesi ve bu doğrultuda gerekli önlemlerin alınarak ölçümlerin daha doğru bir şekilde yapılması için birçok farklı sektörde kalibrasyon işlemine ihtiyaç vardır. Yaptığınız ölçümü doğrulamak istiyorsanız eğer kalibrasyon testi ile birlikte bunu mümkün kılabilirsiniz.

Kalibrasyon

Bir cihaz, kalibrasyon laboratuvarına gönderildiğinde sırasıyla birtakım işlemler yapılır ve konuya hakim olmanız adına dilerseniz bu işlemlere de yine hep birlikte detaylı bir şekilde göz atalım.

  • Öncelikli olarak cihazın fiziksel temizliğinin hatasız bir şekilde yapılması gerekiyor.
  • Temizlik sonrası bir süre beklemek gerekiyor ve hemen ardından ilgili değerin ölçümü için kalibrasyon cihazı ile entegresyon işlemi yapılıyor.
  • Referans üretim kaynağının ortaya çıkardığı değer ile birlikte cihaz ekranında ortaya çıkan değer karşı karşıya getiriliyor ve bu değerler üzerinden bir kıyaslama yapılıyor.
  • Burada birtakım kıstaslar ve parametreler söz konusu olacaktır ve zaten incelemeleri de alanında uzman isimler yapılıyor ve sağma değerleri ya da payı da bu şekilde kolayca tespit ediliyor.

Kalibrasyon Neden Önemlidir?

  • Hastanelerde kullanılan herhangi bir cihazın hatalı ölçüm yapması ya da değerleri hatalı bir şekilde ekrana yansıtması sizce ne kadar doğru? Ölçümün daha sağlıklı ve doğru yapılabilmesi için kalibrasyona her daim ihtiyaç vardır ve bu yalnızca hastanelerde değil, birçok sağlık kuruluşu için de böyledir.
  • Herhangi bir sayacın hatalı hesaplama yapması ve sizlere kullanmadığınız halde daha yüksek faturalar yansıtması doğru mu? tüm bu hataları engellemek için birçok farklı sektörde kalibrasyon uygulamasına başvuruluyor ve daha sağlıklı sonuçlar elde etmek mümkün hale geliyor.

Kalibrasyon Ne Zaman Gereklidir?

  • Yeni alınan cihazların ölçüm konusunda ne kadar başarılı olduğunu test etme durumunda kalibrasyona ihtiyaç duyulacaktır.
  • Cihaz, kullanma talimatına uygun şekilde kullanılmadıysa yine kalibrasyon desteği almak gerekiyor.
  • Cihaz fonksiyonlarında herhangi bir arıza tespit edilmişse ve bu arıza sık sık tekrar ediyorsa…
  • Cihazdan alınan sonuçlar tatmin edici değilse ya da bir hata payı durumu ile karşı karşıya geliniyorsa…
  • Cihaz darbe almış ya da zarar görmüşse…

Sıcaklık Kalibrasyonu

Sıcaklık ölçüm cihazlarını test etmek ve bu cihazların kullanımını daha sağlıklı hale getirmek adına kalibrasyon uygulamasına ihtiyaç duyulmaktadır. Sıcaklık, hayatımızın birçok noktasında karşımıza çıkıyor ve ihtiyaç duyduğumuz bir unsur olarak tanımlanıyor. Farklı cihazların kullanımında da önem taşıyan bir detay ve bu detayı daha sağlıklı bir şekilde elde edebilmek adına kalibrasyona ihtiyaç duyulacaktır.

Fiziksel Kalibrasyon

Radyoaktivite ile birlikte manyetik alan büyüklüklerinin kalibrasyonunu da bu başlık altında inceleyebiliyoruz ve hastanelerde çok daha sık ihtiyaç duyulduğunu da bir kez daha hatırlatmak gerekiyor.

Kimyasal Kalibrasyon

Kimyasal ölçüm yapan her cihaz, bu başlık altında ele alınabilir. Bu işlemin daha sağlıklı ve doğru bir şekilde yerine getirilebilmesi için kalibrasyon sıvısı adını verdiğimiz özel bir sıvıya da ihtiyaç duyulacaktır.

Kalibrasyon nedir? Sorusuna yanıt verdikten hemen sonra nerede ve neden kullanıldığı gibi detaylara da yer vermeye çalıştık.

Yasir Çam

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü lisans bölümünden mezun olan yazar; mobil cihazlar, sosyal medya, mobil uygulamalar ve oyunlar ilgi alanıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu