Yazılım

İşletim Sistemi Nedir?

Kullanıcı ile bilgisayar arasında iletişim kurulmasını ve belirli kurallar ile çalışan programların çalışmasını sağlayan komutlar topluluğuna işletim sistemi denilmektedir. Bilgisayarlarda enerji düğmesine basıldığında ana kart üzerindeki bios çalışmaya başlar ve hard diskteki işletim sistemini çalıştırarak bilgisayarı kullanılır duruma getirir. Bilgisayarda işletim sistemi bulunmadığında bilgisayar işletim sistemini bulamayacak ve kullanıma açılmayacaktır.

İşletim Sisteminin Görevleri Nelerdir?

İşletim sistemleri bilgisayar ve mobil cihazlar için olmazsa olmazlardandır. Bilgisayarlarda işletim sistemleri, bilgisayarın kullanıma hazır hale gelmesi için gerekli olan tüm programlar arasında veri iletişimi sağlamaktadır. Bilgisayarın tüm çevre birimleri ve donanımları ile programlar arasında iletişim kurulmasın sağlar. Kullanım alanlarında dosya oluşturma sistemlerini oluşturarak belirli bir düzende olmasını sağlar. Kullanıcıların çeşitli projeler geliştirmelerine olanak tanır. Bilgisayar üzerinde bulunan tüm sistemlerin verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamaktadır.

blank

İşletim Sistemleri

İşletim sistemleri, kullanım alanlarına ve kullanılan cihazların durumlarına göre farklı firmalar tarafından farklı özelliklerde üretilmiştir. Tüm işletim sistemleri kullanıcılara çeşitli kullanım alanı oluşturur ve başka birimlerle iletişim kurmasını sağlamaktadır. İşletim sistemi türleri;

Windows İşletim Sistemi

Unix işletim Sistemi

Linux İşletim Sistemi

Pardus İşletim Sistemi

Mac Os İşletim Sistemi

Android İşletim Sistemi

IOS İşletim Sistemi olarak sıralanabilmektedir. Mobil cihazlarda genellikle Android ve IOS işletim sistemleri tercih edilmekte ve mobil cihazları ona göre tasarlanmaktadır.

İşletim Sistemi Ne İşe Yarar

İşletim sistemleri kurulduğu cihazlarda hazırlanan uygulamaların kodlarını çalıştırarak donanımlar üzerinde programların kullanılır duruma gelmesini, bilgisayara bağlı bulunan tüm donanım ve çevre ürünlerinin düzenli olarak çalışmasını sağlamaktadır. Günümüzde insanların en çok ihtiyaç duydukları internet erişimidir. İnternete erişim yapabilmeniz için bilgisayar ya da mobil cihazlarınızda her hangi bir işletim sisteminin kurulu bulunması gerekmektedir. İşletim sistemi dosyalarından bazıları hasar gördüğünde bilgisayarınız işletim sistemini çalıştıramayacak ve sizler yeniden işletim sistemi yüklemek zorunda kalabileceksiniz. Özellikle proje geliştiriciler yapacakları çalışmalara göre işletim sistemi türlerini belirlerler ve kullandıkları işletim sistemi sayesinde en iyi projeleri üretmeye çalışırlar. İşletim sistemleri tüm verilerin belirli bir düzen içerisinde oluşmasını, programlar arası iletişimin veri çakışması yaşanmadan oluşmasını sağlamaktadır.

Yasir Çam

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü lisans bölümünden mezun olan yazar; mobil cihazlar, sosyal medya, mobil uygulamalar ve oyunlar ilgi alanıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu