Bilgi

Homojen ve Heterojen Karışım Nedir?

Bu yazımızda Homojen ve heterojen karışım hakkında detaylı bil vermeye çalışacağız. Maddeleri incelediğimizde iki farklı ana grup karşımıza çıkıyor. Saf maddeler ile birlikte karışımlar da bu başlıkları oluşturuyor. Saf olmayan maddelerin tamamını karışım olarak nitelendirmek mümkündür. Birden fazla maddenin bir araya gelmesi ile birlikte oluşan yapı şeklinde bir anım yapabiliriz ve elbette bu maddelerin kimyasal özellikleri değişmemiş olacaktır. Aksi takdirde karışım olarak nitelendiremiyoruz.

Homojen ve heterojen karışımların özelliklerine de değinmek gerekiyor ve bu da en çok sorulan sorulardan bir tanesidir. Dilerseniz vakit kaybetmeden başlayalım ve maddeler halinde bir inceleme yapalım.

Karışımların Özellikleri Nelerdir?

  • Karışımı oluşturan maddelerin herhangi bir şekilde kimyasal özelliklerini kaybetmemeleri gerekiyor.
  • Karışımlar kesinlikle saf değildir.
  • Ayrıştırmak istediğinizde fiziksel yolları kullanabilirsiniz ve bu şekilde bir ayrıştırma mümkündür.
  • Karışımların öz kütlelerine baktığımızda sabit olmadığını görebiliyoruz.
  • Farklı cins molekül ve atomlardan oluşurlar.

Homojen Karışım

Her noktasında aynı özelliği gösteren karışımlar bütünüdür. Tek bir madde olarak lanse etmek de mümkündür. Homojen ve heterojen karışım sorusuna bu şekilde yanıt verebiliyoruz ve az sonra heterojen konusuna da değineceğiz. Homojen karışımlar genellikle çözelti olarak adlandırılıyor ve yine birçok kaynakta bu isim ile karşımıza çıkıyorlar.

Tuzlu su ile birlikte çeşme suyu ve alkollü su da yine homojen karışıma verilecek örneklerden bazılarıdır.

Heterojen Karışım

Her noktada aynı özellikleri göstermeyen karışımlardır. Homojenin zıttı olarak da tanımlama yapmak mümkündür. Fen biliminde bu kavram, madde dağılımı olarak da karşımıza çıkıyor ancak daha basit bir tanım ile özelliklerinin her noktada aynı olmadığı ve farklılık gösterdiği karışım daha doğru bir tanımlama olacaktır.

Heterojen karışımlara örnek verecek olursak eğer süt, çamurlu su, toprak, beton parçası ve yağlı su şeklinde bir liste hazırlayabiliriz. Heterojen karışım 4 farklı şekilde ele alınabiliyor ve dilerseniz bunlara da hep birlikte göz atalım.

Emülsiyon: Bir sıvı içerisinde çözünmeyen diğer bir sıvının oluşturduğu karışımlardır ve heterojen grupta yer almaktadır. Verilebilecek en doğru örneklerden bazıları ise su benzin ve su zeytinyağı karışımı olarak karşımıza çıkıyor ve yine en popüler ve en anlaşılır örnekler olduğunu da hatırlatmakta fayda var diye düşünüyoruz.

Süspansiyon: Bir sıvı içerisinde çözünmeyen katıdan bahsediyoruz. Süspansiyon tanımını da bu şekilde yapabiliriz ve yine heterojen grupta yer aldığını da hatırlatmak gerekiyor. Su-tebeşir tozu örneği lise yıllarında çokça verildi ancak en anlaşılır örneklerden biri olduğu için bizler de bu örneği vermek istedik.

Koloit: Herhangi bir maddenin sıvı içerisinde asılı kalması durumu olarak tanımlanıyor. Homojen bir görüntü sunmalarına rağmen heterojen grupta yer alıyorlar. Duman ve jöle de buna verilebilecek en anlaşılır ve en doğru örneklerden bir tanesidir. Koloit, en ilginç gruplardan bir tanesidir ve az önce de ifade ettiğimiz gibi dışarıdan bakıldığında heterojen bir karışım olduğunu tespit etmeniz uzun sürebilir ve hatta imkansızdır ancak lazer ya da bir ışın yardımı ile inceleme yaptığınızda bu karışımın homojen olmadığını sizler de net bir şekilde tespit edebileceksiniz. Birçok inceleme de bu şekilde yapılıyor ve doğru sonuçlar elde ediliyor.

Aerosol: Bir katı ile birlikte gazın, sıvı içerisinde dağılması ve heterojen bir görüntü sunması durumudur. Sis, sprey ya da baca dumanı da bu konuda verilebilecek örneklerden bazılarıdır.

Yasir Çam

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü lisans bölümünden mezun olan yazar; mobil cihazlar, sosyal medya, mobil uygulamalar ve oyunlar ilgi alanıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu