Bilgi

Fotosentez Nedir? Fotosentez Denklemi Nedir?

Klorofil taşıyan canlıların gerçekleştirdiği bir eylem olarak tanımlamak mümkün ve bu eylem, ışık enerjisi kullanılarak organik bileşik üretimine karşılık geliyor. Fotosentez nedir? Fotosentez denklemi nedir? Sorularına yanıt vermek adına buradayız ve dilerseniz başlayalım… Fotosentez ile besin üretmek mümkün ve bunu gerçekleştiren canlıların tümüne fotosentetik canlılar adı veriliyor. Bitkiler, bunun en güzel örneği olarak karşımıza çıkıyor ve ayrıca planktonları da unutmamak gerekiyor.

Fotosentez Nedir?

Fotosentez ne demek? Araştırması yaptığınızda sizler de benzer bir tanım ile karşı karşıya geleceksiniz. Işık enerjisinden faydalanmak ve bu enerjiyi en iyi şekilde depolayarak organik bileşik üretme eylemi olan fotosentez, bitkilerin beslenme şekli olarak da tanımlanıyor. Organik besinlerin sentezlenmesi eylemi, güneş ışınlarının kullanılması ile mümkündür ve bitkiler de bunu sorunsuz bir şekilde yerine getiren canlılardır.

Bitkileri detaylı bir şekilde incelediğimizde, yapraklarının besin üretim merkezi olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz ve üretim, hayatları boyunca devam ediyor. Klorofil maddesini de ele almak gerekiyor çünkü fotosentez işleminde en önemli noktalardan bir tanesidir ve bu yapının en önemli görevi ise ışığı tutmak olarak biliniyor. Bir panel gibi ışığı absorbe ediyor ve enerji dönüşümüne katkıda bulunuyor.

Havada dolanan karbondioksit, güneş enerjisi yardımı ile yüksek enerjili karbonhidratlara dönüştürülüyor ve karbon kullanımı sorunsuz bir şekilde gerçekleştirildikten hemen sonra ise ortaya çıkan oksijen de doğaya salınıyor. Depolanan besinler ise bitki tarafından tüketiliyor ve bu da bir döngüyü ortaya çıkartıyor.

Fotosentez ile birlikte yılda yaklaşık ortalama olarak 500 milyar ton karbondioksitin dönüşüme uğradığı ifade ediliyor ve bu gerçekten muazzam bir oran olarak karşımıza çıkıyor. fotosentez denklemine baktığımızda ise klorofil, ışık, karbondioksit, su ve son olarak canlı organizma detayını görebiliyoruz. Peki fotosentezin önemi nedir ve canlıların hayatında nasıl bir yere sahiptir? Dilerseniz bu soruya da detaylı bir şekilde yanıt verelim ve soru işaretlerini hemen şimdi ortadan kaldırmaya çalışalım.

Fotosentezin Önemi Hakkında

Organik madde üretiminde baş rolde yer alıyor ve besin piramidindeki ilk basamak olarak karşımıza çıkıyor. Canlıların var olması ve daha da önemlisi yaşamlarını sürdürebilmesi için fotosentezin devam etmesi gerekiyor. Aksi takdirde var olan ir hayattan söz etmek mümkün değildir.

Bu eylem esnasında karbondioksit ve oksijen dengesinin kusursuz bir şekilde korunduğunu da hatırlatmak gerekiyor.

Güneş enerjisinin tutulup kimyasal enerjiye dönüştürülmesi, canlıların var olabilmesi için en önemli etkenlerden bir tanesidir ve bitkilerin hayatlarımızda ne denli önemli bir yere sahip olduğu da bu sayede ortaya çıkıyor.

Işıktan Bağımsız Tepkimeler Hakkında

Stoma bölgesinde gerçekleşen tepkime türüdür ve bu tür bir tepkimenin mümkün olduğunu da hatırlatmak gerekiyor. Aydınlıkta gerçekleşebileceği gibi aynı zamanda karanlık ortamda da bu tepkimenin gerçekleşmesi mümkündür. Hidrojen ve Karbondioksit birleşimi neticesinde karbonhidrat üretimi sorunsuz bir şekilde gerçekleştiriliyor.

Fotosentez Hızını Etkileyen Faktörler

  • Karbondioksit miktarı, bu eylemi etkileyen en önemli faktörlerden bir tanesidir. Miktar arttıkça fotosentez hızı da belli bir seviyeye kadar artış gösterecektir.
  • Işık şiddeti
  • Işık rengi
  • Sıcaklık
  • Su miktarı. Bu detay büyük bir önem arz ediyor. Su miktarı %15 gibi bir değerin altına indiğinde enzimler inaktif hale geliyor ve bu da fotosentezin durmasına neden oluyor. Su miktarının artması ise belli bir noktada sonra fotosenteze herhangi bir şekilde katkıda bulunmayacaktır.
  • Kloroplast sayısı
  • Yaprak yapısı ile birlikte yaprak sayısı da önem taşıyor.
  • Stoma sayısı
  • Kutikula yapısı ve kalınlığı
  • Sentezleme geni

Yasir Çam

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü lisans bölümünden mezun olan yazar; mobil cihazlar, sosyal medya, mobil uygulamalar ve oyunlar ilgi alanıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu