Bilgisayarın Tarihçesi ve Gelişim Süreci
Günümüz teknolojisi ile birlikte olmazsa olmazlar arasına giren bilgisayar, her geçen gün biraz daha gelişiyor ve insanlığa fayda sağlamaya devam ediyor. Bilgisayarın tarihçesi başlığı altında yakın geçmişin yanı sıra hatırlamadığımız dönemlere de ulaşmaya çalışacağız.
Birçok kaynak, basit işlem aracı olan abaküsün, ilk bilgisayar olarak nitelendirildiğini ortaya koyuyor. Bu bilgi bizlere fazlasıyla ilginç geldi ve siz değerli okurlarımız ile de paylaşmak istedik. Bazı kaynaklar ise ilk bilgisayar olarak hesap makinesini karşımıza çıkartıyor. Bu konu ile ilgili bir netliğin olmaması elbette üzücü.
Bilgisayarın Tarihçesi
Bilgisayarın tarihçesi ile devam ediyoruz ve emin olun daha önce duymadığınız şeyler okuyacaksınız. Gerçek bir bilgisayar mantığına sahip ve yine bu mantık ile hareket eden ilk elektronik cihaz ile tanışmaya hazır mısınız? 1945 yılına gidiyoruz ve Amerika’da icat edilen cihaz, 2. Dünya Savaşında atılan füzelerin nereden ve ne şekilde atıldığını tespit etmek adına üretilmiştir. Atış koordinatlarının tespit edilmesi ve vurulması için en büyük yardımcılardan biri olduğunu da hatırlatmak gerekiyor.
Cihazın adı birkaç kaynakta ENIAC olarak karşımıza çıkıyor ve bizler de bu bilgiyi doğru kabul ediyoruz. Füze atış noktaları bu cihaz ile birlikte anlık olarak tespit edilmiş ve kayıt altına alınmıştır.
Eniac Hakkında
Türkçe karşılığına ya da açılımına baktığımızda elektronik sayısal entegreli hesaplayıcı gibi bir açılım karşımıza çıkıyor. Bilgisayar mantığı ile çalışan ilk cihaz olmasına rağmen günümüzdeki bilgisayarlar ile kıyasladığımızda ve karşı karşıya getirdiğimizde aslında alakasız bir cihaz olduğunu da net bir şekilde görebiliyoruz. Dönemin teknolojisine göre ise üst düzey bir cihaz ve ihtiyaçlara yanıt vermiş durumda. Bilgisayarın tarihçesi kapsamında bu cihaz ile devam edelim ve onu biraz daha yakından tanıyalım istiyoruz.
Bu cihazın ağırlığını merak ediyor musunuz? Eminiz duyduğunuzda sizler de fazlasıyla şaşıracaksınız. 27 ton gibi bir ağırlık söz konusu ve bu devasa cihazın taşınması mümkün değildir. 167 metrekarelik bir genişlikten de bahsetmek gerekiyor. Maliyetini incelediğimizde ise 500.000 Dolar gibi bir rakam ile karşı karşıya geliyoruz ve bu cihazdan bir adet daha üretmek isteseniz neredeyse imkansıza yakın bir karar almış olacaksınız. Dört işlem ile birlikte karekök işlemi yapabilen bir cihaz için bu kadar masraf yapmak ne kadar doğru? Aslında bu bir başlangıç ve günümüzdeki bilgisayarlara ulaşmak için atılan en önemli adımlardan bir tanesidir. Eniac, saniyede 385 çarpma işlemi yapabilme özelliğine sahip bir cihazdır. Bununla birlikte 38 bölme işlemi yapabildiğini de hatırlatmak gerekiyor. 2. Dünya Savaşı bittikten sonra cihaz incelemeye alındı ve bilimsel alanlarda sıkça kullanıldı. An itibarıyla bu cihazı ziyaret etmek isterseniz eğer sizler de Amerikan ulusal müzesini gezebilirsiniz.
Gelişmiş ilk bilgisayar örneği istiyorsanız eğer sizlere verebileceğimiz en doğru ve gerçekçi örnek ise IBM PC olacaktır. İlk kişisel bilgisayar olması da onu bu sektörde bir adım daha öne taşıyor ve daha dikkat çekici hale getiriyor diyebiliriz.
Programlanabilir Elektronik Bilgisayarlar
1947 yılına gittiğimizde ilk programlanabilir bilgisayarların gün yüzüne çıktığını net bir şekilde görebiliyoruz. Von Neummann’ın çalışmaları neticesinde bu cihazlar ile tanışma fırsatı elde ettik. Ram bellek kullanılan ilk bilgisayarlardan bir tanesidir ve aslında günümüzdeki cihazlara ulaşmak adına en özel çalışmalardan biri olduğunu da hatırlatmak gerekiyor. Ticari amaç ile kullanılan ilk bilgisayarın ise Univac-1 ismi ile piyasaya çıktığını söyleyebiliriz. 1952 yılında ortaya çıktı ve gelişmiş hali ile günümüzdeki seviyeye ulaştığını da görebiliyoruz.