Mobil

Batarya Kalibrasyonu Nasıl Yapılır?

Pek çok kişi telefon şarjının eskisi kadar dayanıklı olmadığını düşünüyor olabilir. Ve şarj yüzdesinin çok kısa bir sürede tükendiğine tanıklık ediyor olabilir. Bunun için batarya kalibrasyonu nasıl yapılır? Sorusunun yanıtını makaleyi okuyarak öğrenebilirsiniz.

Batarya Kalibrasyonu Nedir?

İlk olarak batarya kalibrasyonunun ne anlam ifade ettiğine bakmak gerekirse, genel hatlarıyla bataryayı daha tedavi etmek gibi düşünülebilir. Batarya kalibrasyon işlemi, son dönemlerde ismini çok fazla gördüğümüz ve akıllı telefonların yaşamımızın merkezinde olmasıyla beraber, çok sık bir şekilde yapılmaya başlandığı görülüyor. Bunun sebebi de eskiden kullanılan tuşlu telefonlara göre yeni üretilen akıllı telefonlar çok daha fazla donanımlı özellikleri olan ve farklı yapılarla birleştirilen ürünler olduğu için çok fazla oranda enerji harcıyorlar.

Bunun için de şarj oranı daha kısa dayanmış oluyor. Aynı zamanda yeni nesil telefonlar daha ince ve büyük ekran olma özellikleri de göz önünde bulundurulunca, bir akıllı telefonu günde birkaç kez şarj etmek gerekiyor. Bu durum daha sonraları batarya açısından sorunlar da meydana getiriyor. Örneğin, bataryaların ilk zamanlardaki gibi performans açısından güçsüzleştiği görülüyor. Çünkü cihazlar yüksek şarj döngüsüne ulaşıyor.

Şarj Döngüsü Nedir?

Bu durumu doğrudan bir örnekle açıklamak gerekirse, telefonun bataryasını her full edişte bir şarj döngüsü tamamlanmış olur. Bu durumda da her defasında full yani %100 deşarj yapıldığında bir deşarj döngüsü tamamlanmış olunur. Fakat bu döngüyü sadece bir defada bitirmek mecburiyeti yoktur. Mesela bir gün %70 iken şarjdan aldınız ertesi gün de %30 şarj ederseniz yine 1 şarj döngüsü uygulanmış olur. Yine bu mantık deşarj döngüsü için de aynı şekilde uygulanır.

blank

Neden Uygulanmalı?

Telefonların bataryaları yukarıda bahsi geçen şarj döngülerinden arda kalan ölü elektron kalıntıları kaplı kalır. Yani her şarj edilişten sonra pilin hücrelerinde bir istenmeyen durumlar yaşanır ve bu durumda da pil enerji tutamaz hale gelir. Kalibrasyon işlemi yapılırken pilin içindeki bütün hücreleri boşaltarak belli bir süre yüksüz biçimde bekletilir.

Böylece pilin bütün bölümleri yüksüz ve boş haliyle eşit hale getirilmiş olunur. Dinlenmiş olan ve gücü tamamen biten bu bataryaya, uzun bir süre enerji aktarımı yapılarak küçük çaplı bir şok etkisi meydana getirip gücünün yükselmesi hedeflenir. Şunu da eklemek gerekir ki telefonun daha etkili bir performans sunması Çin, bu yöntemin çok sık bir şekilde yapılmaması öneriliyor.

IOS için Batarya Kalibrasyon İşlemi

Tamamen pili biten telefonu altı saat gibi bir süre bekletin ve ardından altı saat şarjda tutun (kapalı olacak şekilde). %100 pil gücü olunca bir süre daha şarjda bırakın. Ardından elma logosunu görene dek Home ve Power tuşlarına birlikte basıp açın. Böylece bataryayı kalibre etmiş olacaksınız.

Android İçin Batarya Kalibrasyon İşlemi

İlk olarak telefonun şarjının tükenmesi gerekir. Şarjın bittiğinden emin olduktan sonra, cihazı şarja takın ve kapalı olacak biçimde yüzde yüz dolmasını bekleyin. Ekran göstergesinde %100 şarj uyarısını gördükten sonra telefonu fişten çıkarmadan açın. Açıkken de bir saat daha şarj edin. %100 full olan şarjı tekrardan 1. ve 2. Süreçteki gibi tamamen harcayın.

Bataryası bir defa daha biten ve tepki göstermeyen cihazı şarja takmadan 3-4 saat kadar boş batarya ile bekletin ve kapalı bir şekilde şarja takın. Telefon yüzde yüz dolunca şarjdan almadan açın. Telefonu açtıktan sonra yeniden başlatma işlemini uygulayın. Bu işlemden sonra telefonu kapatın ve iki saat daha şarjda bekletip açarak kullanmaya hazır hale getirebilirsiniz.

Yasir Çam

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü lisans bölümünden mezun olan yazar; mobil cihazlar, sosyal medya, mobil uygulamalar ve oyunlar ilgi alanıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu