Altın Oran Nedir, Altın Oran Nerelerde Kullanılır?
Bugünkü yazımızda altın oran nedir, altın oran nerelerde kullanılır? Konusunu işleyeceğiz… Bir bütünün parçaları alarak yapılan değerlendirme sonucunda elde edilen ve en uyumlu bütün olarak tanımlanan sayısal oran bağlantısı şeklinde bir tanımlama yapmak mümkündür.
Matematik biliminde ve sanat alanında çok daha sık kullanıldığını gözlemleyebiliyoruz ve zaten yazımızın ilerleyen kısımlarında da örneklere yer vereceğiz.
Yunanlılar ile birlikte Eski Mısırlıların keşfettiği söyleniyor ve yine birçok kaynağı araştırdığınızda bu bilgi ile karşı karşıya geleceksiniz. Daha çok mimaride ve sanat alanında kullanıldığını da hatırlatmak gerekiyor. Fi sayısı ve Φ sembolü şeklinde karşımıza çıkan altın oran, Pi sayısı gibi irrasyonel bir sayıdır ve 1.618033988749894… olarak belirlenmiştir.
PHI kısaltması ile anılan altın oran, ilk 1557 basamağı ile gösteriliyor. Tarihte bu oranın kullanıldığı çok fazla dönem ve eser mevcut. Muhteşem olanı elde etmek istiyorsanız eğer bu orana bağlı kalmak durumundasınız ancak bunun hiç de kolay olmadığını da belirtmek gerekiyor. Dilerseniz altın oran örneklerine de hep birlikte göz atalım ve soru işaretlerini de ortadan kaldırmaya çalışalım.
Altın Oran Örnekler:
Papatya: Birçoklarınıza ilginç geleceğini düşündüğümüz bir örnek ile başlayalım istedik. Doğada sıkça karşımıza çıkan papatyanın altın oran ile var olduğunu biliyor muydunuz?
Ayçiçeği: Merkezden başlayarak dışarıya doğru ya da sağdan sola bir inceleme yaptığınızda sayıların altın orana karşılık geldiğini sizler de göreceksiniz. Doğanın mucizesi olan bu örnek de en az papatya kadar şaşırtıcı.
Parmaklar: Parmaklarınızın üst ve alt boğum oranının altın orana karşılık geldiğini biliyor muydunuz?
Piramitler: Yıllarca üzerine konuşuldu ve hali hazırda konuşulmaya da devam ediliyor. Her bir piramidin yüksekliğini incelediğimiz takdirde altın oran detayı ile karşı karşıya geliyoruz. Bu muazzam yapıyı kusursuz kılan en önemli detaylardan bir tanesi de hiç şüphesiz ki budur.
Deniz Kabuğu: Deniz kabuklarının üzerinde yer alan eğrilik ile ilgili de bir bilgi vermek istiyoruz. Var olan bu eğriliğin tanjantını aldığınız takdirde altın oran ile karşı karşıya geliyorsunuz. Doğada hiçbir şey tesadüf değil ve çok sayıda şaşırtıcı gerçek var. Deniz kabuğu da bu gerçeklerden bir tanesidir.
Da Vinci: Resimle ilgilenmeyen birisi bile bu ismi bilir ve hakkında az da olsa bir şeyler okumuştur. En kötü ihtimalle tablolarına sosyal medyada rast geliyorsunuz. Peki nedir onu ilgi çekici kılan? Elbette muhteşem bir sanatçı ancak altın oran konusunda çok hassas davrandığını da unutmamak gerekiyor. Mona Lisa tablosunu incelerseniz eğer enine ve boyuna oranlamada altın oran gerçeği ile karşı karşıya geleceksiniz.
Salyangoz: Onları yakından inceleme fırsatı oldunuz mu? Elbette birçoklarınız bu kadar dikkatli bakmadı ancak detaylı bir inceleme yapıldığında ve kabukları bir düzleme aktarıldığında dikdörtgen şekli karşımıza çıkıyor. Var olan bu dikdörtgenin enine boyuna ölçüsü alındığı takdirde karşımıza bir kez daha altı oran gerçeği çıkıyor.
Az önce de ifade ettiğimiz gibi doğa bizlere birçok farklı gerçeği sunuyor ve altın oran da bu gerçeklerden bir tanesidir. Yalnızca sanatta ve matematik biliminde değil, doğada da muazzam bir denge var ve bu kadar kusursuz olmasının nedeni de kesinlikle altın oran detayıdır.
Altın oranı birçok farklı alanda bulabilirsiniz ancak iyi bir Matematikçi değilseniz bu pek de kolay olmayacaktır. Nedir ve nerelerde karşımıza çıkar sorusuna detaylı bir şekilde yanıt vermeye çalıştık ve bu ilginç bilgi ile karşınızda olduk.