A4 Boyutu ve A4 Kağıt Ölçüleri Nedir?
Eğitim hayatında olduğu gibi iş hayatında da en sık kullandığımız kağıt türlerinden bir tanesidir. Az sonra paylaşacağımız hikaye ile birlikte sizler de A4 kağıdının sıradan bir kağıt olmadığını ve özel olarak tasarlandığını daha iyi anlayacaksınız. Şimdi dilerseniz birçok kaynakta yer alan ağırlık ve boyut gibi detaylara hep birlikte göz atalım ve sonrasında da bu kağıdın hikayesini hep birlikte inceleyelim…
A4 kağıdı, 29.7 santimetre boyunda be 21 santimetre enindedir. Ağırlığına baktığımızda ortalama 5 gram gibi bir değer karşımıza çıkıyor. Oldukça kullanışlı ve hafif bir kağıt olmasının yanı sıra teknolojik cihazların büyük bir kısmı ile uyumludur ve hatta cihazlar da bu kağıda uygun şekilde tasarlanıyor. Boyut ve ölçülere farklı ölçeklendirme birimleri üzerinden de göz atalım istiyoruz ve bu sayede daha detaylı bir aktarım olacaktır.
- mm cinsinden baktığımızda 210X297 mm gibi bir değer karşımıza çıkıyor.
- İnç değerlendirmesi yaptığımızda ise 27X11.69 in gibi bir değer ile karşılaşıyoruz.
Dilerseniz A4 kağıdı ekran çözünürlüğüne de hep birlikte göz atalım ve değerlendirmeleri genişletmiş olalım…
- 595X841 piksel, 72 piksel/inç
- 1240X1754 piksel, 150 piksel/inç
- 2480X3508 piksel, 300 piksel/inç
Yakın döneme baktığımızda (Özellikle 90 neslinin daha iyi hatırlayacağını düşünüyoruz) dosya kağıtlarının farklı boyutlara sahip olduklarını görebiliyoruz. Eğitim hayatınızda bir ödev hazırlamak istediğinizde bu dosya boyutları nedeniyle sorun yaşayabiliyordunuz ve kimi zaman çıktı almak da daha sıkıntılı olabiliyordu. Birçok cihaz ile uyum sağlayan ve daha işlevsel bir yapıya sahip olan ideal ölçüler belirlendi ve bu ölçüler de A4 kağıdı şeklinde karşımıza çıkıyor. Yazımızın başında bahsettiğimiz A4 kağıdının hikayesini de sizinle paylaşmak istiyoruz.
A4 Kağıdının Özel Bir Hikayesi Var
İdeal ölçüler A4 kağıdı ile can buldu ve özellikle iş hayatındaki dosya sürecini daha kolay hale getirdi diyebiliriz. Peki A4 kağıdını popüler ve işlevsel hale getiren en önemli detay nedir? Ölçülere ilk baktığınızda karmaşık görünebilir ve neden böyle küsuratlı boyutlar söz konusu diye düşünebilirsiniz ancak merak etmeyin bunun gayet önemli bir açıklaması var.
Bu ölçülerdeki asıl amaç, kağıdımızı ortadan ikiye böldüğümüzde ortaya çıkacak olan yeni kağıtların kenar değerlerinin birbirine olan oranlarının değişmemesini sağlamaktır. Yakınlarınızda bir yerde A4 kağıdı varsa eğer bunu deneyebilirsiniz ve söylediğimiz şeyi de ispat eder nitelikte bir çalışma olacaktır.
Dr. Walter Porstmann, 1768 yılında farklı türde ve boyutta kağıtlar tasarlamaya başladı. Lichtenberg’e ait olan fikirler üzerinden yola çıkarak tasarladığı kağıtlar kısa süre içerisinde büyük ilgi gördü ve hatta kabul edildi. 1922 yılında ise DIN 476 standardı olarak resmiyet kazandı ve kayıtlara da bu şekilde geçti. Takvimler 1975’i gösterdiğinde ise ISO, yani uluslar arası standart olarak kabul görmüştür.
Şimdi dilerseniz rakamlar ile konuşalım ve akıllardaki soru işaretlerini de bu sayede ortadan kaldırmış olacağız…
A4 kağıdı, A0’ın 4 kez üst üste katlanması ile birlikte elde edilen boyuttur. 210X297 mm’lik bir değerden bahsediyoruz.
A1E bakıldığında 0,5 m2 gibi bir değer karşımıza çıkıyor. A2 ise 0,25m2’lik bir ölçüye sahiptir. Son olarak A4’e bakıldığında 0,0625 m2’yi görüyoruz. Kağıt boyutları tasarlanırken B ve C standartları da karşımıza çıkıyor ve daha farklı bir yaklaşım ile tasarlandıklarını da söyleyebiliriz. B0 ve C0 katlanarak B ve C boyutlarına ulaşılıyor. B için kitap, C türü için ise zarf değerlendirmesi yapmak mümkündür.