Windows Uygulamaların Kaynak Kullanımlarına Nasıl Bakarız?
Microsoft tarafından geliştirilen işletim sistemi olarak bilinen Windows işletim sistemi son dönemde en çok kullanılan işletim sistemlerinin başında yer almasıyla gündeme geldi. Son olarak Windows 10 ile beraber gerek hız konusunda gerekse de uygulama desteği konusunda kullanıcılar oldukça olumlu sonuçlar sunan Microsoft, yeni işletim sistemlerinde eleştirilen özelliklerini de bir bir düzeltmeye başladı.
Bu noktada son olarak işletim sisteminin aşırı kaynak kullanımı da yapılan güncellemeler ile beraber engellenmeye başlandı. Bu sayede artık kullanıcılar aşırı kaynak kullanımı nedeniyle bilgisayarda yaşanan yavaşlama sorunlarından da kurtulmaya başladı. Aşırı kaynak kullanımından dolayı oluşan sorunların Windows tarafından çözülmesiyle beraber diğer uygulamaların kaynak kullanıma ilişkin veri dökümü de artık çok daha doğru bir şekilde gösterilmeye başlandı. Yani artık Windows işletim sistemi üzerinden uygulamaların kaynak kullanımlarının daha doğru bir şekilde gösterilmesiyle beraber aşırı kaynak tüketimi yapan uygulamalarda artık daha kolay bir şekilde durdurulabiliyor. Bu sayede bilgisayarlarda yaşanan donma sorunları da daha kesin yollar ile çözülebiliyor. Peki, Windows üzerinden kaynak kullanımı bilgisini görüntülemek için hangi işlemleri yapmamız gerek? Detayları ile inceleyelim.
- Bu işlem için öncelikle standart olarak her Windows serisinde kullanılan sistemi görev yöneticisini kullanmanız gerekiyor. Görev yöneticisini kullanmak için ise öncelikle “CTRL + ALT + DEL” tuş kombinasyonunu yapmanız gerekiyor. Tuş kombinasyonunu yaptıktan sora ise açılan sayfadan görev yöneticisi sekmesine girmeniz gerekiyor.
- Şimdi ise açılan görev yöneticisi bölümünde eğer ekranda ayrıntılar gözükmüyorsa o zaman “daha ayrıntılı göster” sekmesine basmanız gerekiyor. Şimdi ise son olarak işlemler sekmesine girmeniz gerekiyor. İşlemler sekmesi bölümünden hangi uygulamanın ne kadar Ram ve işlemci kullanımı yaptığını görebilirsiniz. Kaynak kullanımını toplu olarak kullanmak için ise performans bölümüne girip buradan genel CPU ve RAM kullanımını da görebiliyorsunuz.