Blog

TL Simgesi Nasıl Yapılır?

Yeni Türk lirasından altı sıfır atıldıktan sonra düzenlenen yarışma sonrasında belirlenen (₺) sembolü TL simgesi olarak kullanılmaya başlanılmıştı. Bu simgeyi en kolay şekilde yazmak için ise kopyala yapıştır yöntemi kullanılmaktadır.

Bilgisayar, tablet ve mobil telefonlarda bulunan klavyeler üzerinde TL işareti yapmak için tek bir tuş bulunmuyor, bu durum bilgisayar, akıllı telefon ve tablet kullanıcılarının zorlanmasına sebep oluyordu. Bu sebeple bu işareti kullanmak ve ekran üzerine yazmak için birçok sistem belirlendi. Bu işlem için en geçerli yöntem Unicode sistemi olmasına rağmen, birçok bilgisayar kullanıcısı bu kodlarla TL simgesini yapmak yerine farklı yazı ve internet sitelerinden kopyala yapıştır yöntemini tercih ediyordu.

Kopyala Yapıştır Yöntemi İle TL Simgesi Yapmak

Yazı ve metinlerde az sayıda TL sembolü kullanacak kişiler için kopyala yapıştır sistemi kullanılabilmektedir. TL sembolü herhangi bir site veya yazıdan kopyalayarak metin veya yazının içeriğine yapıştırma suretiyle kullanılabilir. Bu işlem kolay bir işlem olmasına rağmen, bu işareti sıkça kullanmak zorunda olan kişiler için sıkıntı verici olabilmektedir. Cep telefonu üzerinde metin dosyalarında TL işaretini kullanmak için yine kopyalayarak yapıştırma yöntemi kullanılabiliyor. Birçok internet sitesinde TL işaretine ulaşılabiliyor.

World Programında TL Simgesi Yapmak

Yazı ve metin yazma programı olan World uygulamasında TL simgesi yapmak için

Windows Vista ve Windows Server 2008 sonrası uygulamalar için güncelleme uygulamaları indirmek gerekiyor. Bu güncelleme paketlerini  microsoft adresinden indirilebiliyor. Bu indirme işleminden sonra KB2739286 uygulamasını çalıştırarak, klavyeden Altgr +T tuşlarına birlikte basmak yeterli olmaktadır. Bu tuşlara birlikte basıldığında klavyeden TL işaretini yazabilirsiniz. Bazı klavyelerde bazı sembollerin yapılması oldukça zor olmaktadır. Ancak Altgr ile birlikte kullanılan farklı semboller farklı yazım şekillerine dönüşmektedir. Bu işlemi Android telefonlarda kullanmak için Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasından güncelleme işlemi yapmanız gerekmektedir. Bu işlem için

http://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/tcmb+trlinki kullanılmalıdır. Bu güncellemeyi Android, iPhone ve iOS cihazınız üzerinden yaptığınızda, cihazınızın klavyesi üzerinden TL simgesini kolay bir şekilde yazabilirsiniz.

Yazı Tipi Fontu Yüklemek

Bilgisayar veya mobil cihazlara yazı tipi fontları yüklenerek TL sembolü yazabilmek mümkündür. Yazı fontunu bilgisayar veya cihazlarınıza yükleyerek TL sembolünü yazabilirsiniz. Farklı renk ve boyutlarda TL simgelerini yazı tipi fontları üzerinde bulabilir, farklı görsellerle yazabilirsiniz.

Karakter Eşlemi İle TL Simgesi Yapmak

Karakter eşlemi ile TL simgesi yapabilmek için karakter eşlemi unicode U+20BA kodlamasını kullanabilirsiniz. Bilgisayarınızdan bu güncellemeyi yaparak menüler üzerinden Bilgisayarım + Tüm Programlar + Donatılar + Karakter Eşlemi seçeneklerinden sonra, arama bölümüne U + 20BA kodu yazıldığında TL sembolü yazılmış olacaktır. Bilgisayarım 》Tüm Programlar 》Donatılar 》Karakter Eşlemi 》20BA》₺ simgesi.

TL işareti Yapmak

Bilgisayar,akıllı telefon ve tabletlerde TL simgesini bir obje şeklinde eklemek için bütün cihazlarda Unicade 6.2 desteği olması gerekiyor. Bu desteğin tüm bilgisayar ve cihazlarda kullanılmaya başlanılmasına kadar ₺ işaretini resim veya semboller ile eklemek gerekiyor. Ancak bazı sitelerde TL simgesini yüklemek için indirme işlemi de yapılabiliyor. Bu işareti kullanmak için en kolay yöntemi bilgisayar,telefon veya tablet kullanıcıları belirleyebiliyor. TL Simgesini yapmak için birçok farklı yöntem bulunuyor.

TL işareti Kopyala: ₺  ₺  ₺  ₺  ₺

Bazı klavyelerin üzerinde ₺ simgesi bulunmasına rağmen, bu tuşa basıldığında simgeyi yazmak mümkün olmamaktadır. Bu durumun sebebini ise güncelleme işlemlerinin yapılmamış olması oluşturuyor. Unicode kodlama işleminin düzenli olarak yapılması ve akıllı telefonlardaki güncelleme işlemlerinin tamamlanmasından sonra yeni TL sembolü kolay bir şekilde yazılabilmektedir.

Yasir Çam

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü lisans bölümünden mezun olan yazar; mobil cihazlar, sosyal medya, mobil uygulamalar ve oyunlar ilgi alanıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu