Blog

Göktürkçe Türk Yazısı Nasıl yazılır?

Göktürkçe Türk alfabesi, Göktürkler ve Uygurlar döneminde kullanılmış ve sembollere dayanmıştır. Orhun abideleri Göktürk alfabesiyle yazılmış ve günümüze kadar gelmiştir. Türklere özgü olan bu alfabe, son dönemlerde özellikle çeşitli yerlerde kullanmak isteyen kişiler Göktürkçe Türk yazısı konusunu araştırmaktadır.

Göktürkçe Türk Yazısı Nasıl yazılır?

Göktürkçe Türk kelimesinin iki şekilde yazıldığı uzmanlar tarafından detaylandırılmaktadır. Orhun yazıtları Göktürk alfabesi ile Yulig Tigin tarafından yazılmıştır. Ancak Yulıg Tigin Göktürk alfabesi konusunda çok başarılı değildir. Ayrıca Göktürk alfabesi yalnızca yazılışı ile değil okunuşu ile de kelimeyi çağrıştırıcı özellikler taşımaktadır. Bu sebeple bir kelimeyi iki kere ifade etmeye olanak tanıdığı düşünülmektedir. Göktürk alfabesi ile yazıtlar arasındaki farkın olması bu sebepler olarak açıklanmaktadır.

Göktürk Alfabesinde Türk Kelimesinin Ortaya Çıkması

Göktürkler, o dönemlerde Türk kelimesi yerine “Türük” kelimesini kullanırlardı. Kelime Türe anlamına gelen “türemek” ve Törü anlamına gelen “töre” kelime kökleri ile Türük kelimesini oluşturmuşlardı. Günümüze gelene kadar kısaltılarak Türk kelimesi haline gelmesine Göktürklerden sonraki uygarlıklar sebep olmuştur.

blank

İlk Türk Alfabesi Göktürk

İlk Türk alfabesi olan Göktürkçe alfabesi, Göktürklerden sonra bir süre Uygurlar tarafından kullanılmıştır. Göktürk alfabesi hakkındaki tüm detaylar 19. yüzyılda yapılan araştırmalar sonunda ortaya çıkmıştır. Göktürkçe ile yazılan ve Göktürkler dönemi kalıntısı olduğu anlaşılan Göktürk dikitleri alfabe hakkında bilgi edinilmesini sağlamıştır.

Göktürkçe Türk Yazısı: [ϜϓſϞ]

1893 yılında Göktürk yazıtlarını inceleyen Danimarka’lı bilimci Wilhelm Thomsen, bu yazıtların ne manaya geldiğini çözmüş, Kültigin ve Bilge Kağan tarafından meydana getirildiğini ve yazıtlar üzerindeki yazıların Türkler’e özel bir alfabe, yazıtlardaki dilin ise eski Türkçe olduğunu ifade etmiştir.

Göktürk Alfabesinin Özellikleri

Göktürkçe Türk yazısı büyük farklılıklara sahiptir ve Göktürk alfabesinde yazım şekli sağdan sola olarak yazılır ve eğik haldedir. 38 harften oluşan Göktürk alfabesi 4 sesli 34 sessiz harften oluşmaktadır. Orhun yazıtlarının yanı sıra birçok yazma eserde de kullanılan Göktürk alfabesi, Hazarlar, Bulgarlar, Peçenekler ve Sekeller gibi ülkeler tarafından da kullanılmış ve Asya’dan Avrupa’ya kadar tüm dünyada duyulmuştur.

İsmail CAN

İletişim lisans bölümünden mezun olan yazar, Güncel teknoloji haberleri, bilim, oyun ve sosyal medyayı yakından takip ediyor.

3 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu