İnternet

Hangi Hosting Paketini Seçmeliyim?

Web siteniz için en iyi web hosting hizmetini ararken, dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta vardır. Öncelikle, web hosting hizmetlerinin tanımını ve türlerini bilmeniz gerekir. Bu sayede bir web hosting hizmetinin temel özelliklerini anlayabilirsiniz. Daha sonra ise, kendi web hosting ihtiyaçlarınızı tanımlamalısınız. Bu ihtiyaçların neler olduğunu belirledikten sonra, piyasadaki tüm seçenekler arasından en iyi web hosting paketini nasıl seçeceğinize karar vermek için tüm bu bilgileri kullanmanız gerekir.

Web Hosting Nedir?

Web hosting, temel olarak web sitenizin depolanacağı yerdir. Bir hosting hizmeti, web sitenizi ve tüm önemli dosya ve verilerinizi sağladığı bir sunucuda saklar. Bu da ziyaretçilerin internet üzerinden web sitenize erişebilmesi için gereken bağlantıyı sağlar.

Hosting servis sağlayıcınız tarafından sağlanan sunucu veya oraya ulaşmak için kullanılan domain olmadan, hiç kimse web sitenizi internette bulamaz veya görüntüleyemez.

Web Hosting Türleri Nelerdir?

Bir web hosting paketi seçen herkes için ilk adım, mevcut farklı hosting paket türlerini, avantaj ve dezavantajlarını bilmektir.

Tüm hosting planları, web sitenizi barındırmak için ihtiyacınız olan sunucu ve bağlantıyı sağlasa da, hepsi aynı şekilde yapılandırılmamıştır.

1. Paylaşımlı Hosting (Shared Hosting)

Bu web hosting türü yeni başlayanlar ve çok fazla kaynağa ihtiyaç duymayanlar için mükemmel bir hosting paketidir. Tipik olarak tüm hosting seçeneklerinin en uygun fiyatlısı olan paylaşımlı bir web barındırma hesabı; disk alanı, bant genişliği ve veri gibi aynı sınırlı kaynakları paylaşan birçok web sitesini barındırabilen tek bir fiziksel sunucuda bulunur.

Yeni başlayanlar için uygun fiyatlı olan paylaşımlı hosting, başlangıçta web sitenizi ayağa kaldırmak için iyi bir seçenektir.

2. Sanal Özel Sunucu Barındırma (Virtual Private Server – VPS)

VPS hosting, paylaşımlı barındırmadan sonraki adımdır ve paylaşımlı hosting gibi, bir VPS sunucusu da aynı makinede birkaç site barındırır. VPS hosting’deki en büyük fark, sunucudaki tüm web sitelerine belirli bir miktarda kaynak tahsis edilmesidir. Dolayısıyla, bir VPS planında kaynakları paylaşmaya devam ederken, başka bir web sitesinin veya başka birinin trafiğinin siteniz için performans sorunlarına neden olma tehdidi yoktur. Yani sizin için hız ve trafik ön planda ise, tercihiniz VPS’den yana olabilir.

3. Özel Sunucu Barındırma (Dedicated Server Hosting)

Özel sunucu barındırma, bir VPS’nin artık size performans avantajlarını sağlamadığı durumlar için harika bir seçenektir. Dedicated server tamamen size ait bir sunucu alanıyla, sunucunun tüm kaynaklarının tamamen sitenize tahsis edildiği anlamına gelir. Dedicated server’ların özelleştirilmesi kolaydır. Hatta birkaç projeyi yöneten kullanıcılar için aynı sunucuda birden çok siteyi barındıracak şekilde ayarlanabilir.

4. Cloud Hosting

Cloud hosting, yeni barındırma seçeneklerinden biridir ve büyüyen işletmeler için harika bir seçim olabilir. Bulut barındırma ile birçok ayrı sunucu birlikte çalışarak büyük bir sunucu gibi çalışır. Trafik hacminiz büyüdükçe sunucu alanı da genişler. Cloud hosting ile genellikle yalnızca kullandığınız alan için ödeme yaparsınız.

5. Managed Hosting

Küçük bir işletmeniz varsa ve kendi sunucunuzu yönetmek için işe personel almak istemiyorsanız, yönetilen hosting işletmeniz için çekici bir seçenektir. Bu tür bir planla, web hosting servis sağlayıcınız, güvenlik, çalıştırma ve bakım dahil olmak üzere sunucunuzu sizin için yönetecektir.

6. WordPress Hosting

WordPress hosting, paylaşımlı hosting’e benzer, ancak temel fark, WordPress web sitenizin bir sunucuyu yalnızca diğer WordPress kurulumlarıyla paylaşmasıdır. Hem hizmetiniz hem de desteğiniz WordPress’in belirli özelliklerine göre uyarlanmıştır ve çözümler, WordPress performansını en üst düzeye çıkarmak için optimize edilmiştir.

Hangi Hosting Planını Seçmeliyim

Doğru hosting planı seçimi araştırma ve test yapılmadan belirlenmez. Her şey web sitenize bağlıdır. Düşük trafikli bir web siteniz mi var? Paylaşımlı hosting paketleri arasından seçim yapabilirsiniz. Yüksek trafikli bir web siteniz mi var? VPS veya özel paketler arasında seçim yapabilirsiniz.

Yukarıdaki örnekler bir fikir oluşturmanıza yardımcı olabilir, ama bağlayıcı değildir. Bu yüzden önce güvenilir bir hosting servis sağlayıcı bulmak akıllıca olacaktır. Ardından, web siteniz için doğru paketi önermesi için hosting servis sağlayıcınızla iletişime geçebilirsiniz.

Kendi hosting paketlerinizi de seçebilirsiniz, ancak sunucularının özelliklerini ve web sitenizin gereksinimlerini destekleyip destekleyemeyeceğini, seçeceğiniz şirket size daha detaylı anlatabilir.

Destek

Teknik hatalardan DDoS saldırılarına kadar sunucunuza veya sitenize bir şey olursa, durumu hızlı bir şekilde düzeltebilmeniz gerekir. Örneğin, bir e-ticaret siteniz varsa, çevrimdışı olduğunuz her dakika para kaybedersiniz. Bu nedenle, seçtiğiniz hosting servis sağlayıcının teknik desteğinin sizin için doğru olduğundan emin olun.

Özellikler

  • Hangi özellikler sunuluyor?
  • Web sunucusu, seçilen yazılımı tek tıklamayla yüklemek için cPanel sunuyor mu?
  • Ne kadar disk alanı ve ne kadar bant genişliği sunuluyor?
  • Bir hesapta kaç alan barındırılabilir?
  • İşletmeniz büyüyorsa ve bununla birlikte ihtiyacınız olan alan miktarına, barındırma şirketi izin verecek kapasiteye ve özelliklere sahip mi?

Kurumsal Site İçin Hosting Seçimi

blank

Kurumsal web siteniz için en iyi hosting paketini seçmek istiyorsanız, az da olsa ihtiyaçlarınız hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.

Nasıl mı?

1. Web sitenizin ihtiyaçlarını ölçün

Yukarıda hosting türlerini anlatmıştık. Hosting türlerini artık bildiğinize göre, hangi hosting türünün ihtiyaçlarınızı karşıladığını da biliyorsunuzdur.

Soru şu: Web sitenizin neye ihtiyacı var?

Sitenize ne kadar ziyaretçi bekliyorsunuz? Web siteniz, kullanıcıların yüksek kaliteli multimedya içeriği yüklemesine izin verecek mi?

Eğer bir e-ticaret sitesi ya da haber sitesiyseniz, muhtemelen yüksek trafik bekliyorsunuz demektir. Bu yüzden yüksek bant genişliği ve büyük disk depolama alanı sunan bir hosting planını düşünebilirsiniz. Fakat web sitenizin ihtiyaçlarını bilirseniz, hosting hizmetinizden isteyeceğiniz özellikleri daha iyi anlarsınız.

Ayrıca bant genişliği ve disk depolamanın yanı sıra, planınızla barındırabileceğiniz sitelerin ve e-posta hesaplarının sayısını da kontrol edin.

Hangi hosting hizmetinin ihtiyaçlarınızı en iyi karşıladığından emin değilseniz, destek ile iletişime geçmekten çekinmeyin.

2.Çalışma süresini bir öncelik haline getirin

Web sitenizi her zaman çalışır durumda tutacak bir hosting sağlayıcısı seçmeniz gerekir. Birçok web hosting servis sağlayıcı %99 uptime süresi garantisi sunar. Ancak %99 çalışma süresi bile, ayda 7 saat ve yılda 3,65 gün kesinti yaşamak anlamına gelir. Bu, müşteri güvenini kaybetmek ve arama motoru sıralamalarınızı düşürmek için yeterli zamandır. Bu yüzden bir web hosting hizmeti seçerken, %99,9 ila %100 çalışma süresi sağladığından emin olun

3.Güvenilir müşteri desteği arayın

Web siteniz her an sorunlarla karşılaşabilir. Bu yüzden teknik konularda uzman değilseniz, 7/24 müşteri desteğine güvenmeniz gerekir. Yani hosting sağlayıcınızın telefon, e-posta ve sohbet desteğine kolay erişim sağladığından emin olun. Beklentilerinizi karşılayıp karşılamadıklarını öğrenmek için soruları nasıl ele aldıklarını gözlemleyin.

Anında destek almak, kesinti süresini en aza indirmeye ve iş operasyonlarını en kısa sürede sürdürmeye yardımcı olur.

4.Siber güvenlik özellikleri arayın

Web sitenizin siber güvenliğini güçlendirmek tartışmaya açık değildir, bu bir zorunluluktur. Bu yüzden hosting ile birlikte sağlam güvenlik özellikleri sunan bir web hosting sağlayıcı bulun, site ve e-posta kesintilerine neden olan Dağıtılmış Hizmet Reddi (DDoS) saldırılarına karşı korumalı bir hosting planı arayın.

5.Düzenli yedeklemeler sunan bir plan seçin

Siber suçlular ortalıkta dolaşırken, web siteniz her zaman saldırı riski altında olur. Bu yüzden bilgisayar korsanlarının sitenizle uğraşması veya daha kötüsü sitenizi silmeleri gibi en kötü durum senaryolarına hazır olmanız gerekir.

Tüm bunların başınıza gelmemesi için web sitenizin dosya yedeklerini alan bir hosting sağlayıcısına ihtiyacınız olacak. Bu şekilde, sitenizin bir sorunla karşılaşması durumunda her zaman bir yedeğiniz olur.

6.Makul bir fiyatla hosting paketinizi seçin

Bir hizmet satın almayı düşünürken fiyat her zaman önemli bir faktördür. Ancak en ucuz seçeneği seçmek, daha büyük paralardan tasarruf edeceğiniz anlamına gelmez.

İşletmeniz için uygun bir hosting planı bulduğunuzda, makul bir fiyatla gelip gelmediğine bakın. Maliyetlerden tasarruf etmek yerine, aynı zamanda fiyatın teklife değdiğinden emin olun.

Unutmayın, çoğu zaman yüksek bir ödeme de yapsanız, ödediğinizin karşılığını alırsınız. Bu nedenle, gelecekte size daha pahalıya mal olacak ucuz bir plandansa, daha yüksek fiyatlı bir hosting planına razı olmak en iyisidir.

Hangi hosting paketini seçeceğinize karar veremediniz mi? İşletmeniz için en iyi hosting paketini mi istiyorsunuz?

blank

Tüm sunucuları yüksek hızlı işlemciler ve SSD sabit disklerle donatılmış olan Niobe Hosting’de tüm web hosting paketlerini farklı planlarla bulabilirsiniz.

Yasir Çam

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü lisans bölümünden mezun olan yazar; mobil cihazlar, sosyal medya, mobil uygulamalar ve oyunlar ilgi alanıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu