Blog

En Kolay DNS Ayarları Değiştirme

DNS ayarlarını tüm sistemlerde değiştirmek mümkündür. Peki, en kolay DNS ayarları değiştirme nasıl yapılır? İşte detaylar:

DNS Nedir?

Domain Name Server yani kısa adı ile DNS, web sitelerinin adres çubuğuna yazılan adresi IP adresine dönüştürür. Yani bilgisayarın anlayabileceği bir dilde bilgisayara komut vererek IP üzerinden sayfaya erişimi sağlar. Mesela, hiç kimse Google sitesine girmek için 74.125. 224.83 yazmaz. Bu şekilde yazıldığında DNS sunucusu, yazılan harfleri IP adresine çevirerek bilgisayara aktarır. Bilgisayar üzerinde kullanıcılara sunulmuş olan DNS sunucuları bulunmaktadır. DNS değiştirmek gibi bir zorunluluk yoktur ve isteğe bağlı olarak değiştirilebilir.

DNS Değiştirmek Neden Gereklidir?

DNS ayarlarında değişiklik yapmadan da bilgisayar üzerinden işlemlerinizi devam ettirebilirsiniz. Ama DNS değiştirmek için birden fazla sebebiniz olabilir. İşte o sebepler:

  • Eğer DNS’den kaynaklı olan engellere takılmak istemiyorsanız,
  • İnternet üzerinde işlemlerinizi halletmek için daha hızlı bir DNS sunucusu kullanmak istiyorsanız,
  • Girdiğiniz sitelerin adreslerini kaydetmek istemiyorsanız,

Şifreli bir DNS kullanmak istiyorsanız DNS değişikliğine ihtiyacınız vardır. Eğer güvenlik ve gizlilik açısından korunmak istiyorsanız mutlaka şifreli DNS tercih etmelisiniz. IP’den kaynaklı olan engelleri aşmak içinde ayrıca VPN kullanmanız gerekecektir. Tüm cihazlar için DNS ayarlarını değiştirmek mümkündür.

Windows 10 DNS Ayarları Değiştirme

Windows 10 üzerinden DNS değişikliği yapmadan önce yapılması gereken şey DNS ayarlarını bir yere not almaktır. Çünkü yanlış DNS internete erişim sırasında sıkıntı çıkarır. Bunun sonucunda internete erişemezsiniz. Windows 10 üzerinden DNS değiştirmek için aşamaların dikkatli bir şekilde uygulanması gerekmektedir.

Windows 10 için en kolay DNS değiştirme yöntemi:

1. Ekranın sağ alt köşede bulunan simgesine sağ tıklayın ve “Ağ ve internet ayarları öğesini açın” seçeneğine tıklayın.

2. Ekrana gelen pencere üzerinden “Ağ ve Paylaşım Merkezi” seçeneğine tıklayın. Açılan pencerede WiFi veya Ethernet seçeneğine tıklayın.

3. Özellikler kısmına girin ve “Internet Protokolü Sürüm 4” seçeneğine tıklayın.

4. Eğer girilen sayfada DNS ayarları seçili durumda değilse Aşağıda bulunan DNS sunucu adreslerini kullan yazısının üzerine tıklayın.

5. Yeni DNS adresini girin ve Tamam butonuna tıklayın.

Windows 10 için DNS ayarlarını değiştirmek bu kadar kolay. Adımları doğru bir şekilde uyguladığınız zaman DNS ayarının kolay bir şekilde değiştiğini göreceksiniz.

Android Cihazlarda DNS Değiştirmek

Android cihazlarda DNS değiştirme işlemi sadece 3 aşamadan oluşmaktadır. İşte android cihazlarda DNS değiştirme işlemleri:

1- Cihazınızdan Wi-Fi bağlantılarının bulunduğu listeyi açın. Bağlı olduğunuz ağa parmağınızla uzun süre dokunun.

2- Açılan pencere üzerinden Ağ ayarlarını değiştir kısmına tıklayın. Karşınıza çıkan Gelişmiş Ayarlar seçeneğine tıklayın.

3- En son olarak IP ayarlarını değiştir kısmına dokunarak statik butonuna tıklayın. DNS ayarlarını değiştirin.

iPhone DNS Ayarları Değiştirme

iOS cihazlarda DNS ayarını değiştirmek çok basit. İşte iOS DNS ayarlarını değiştirme aşamaları:

1- Wi-Fi ayarları kısmını açın ve bağlı olduğunuz ağı seçin. Bağlı bulunduğunuz ağın yanında ok işaret bulunmaktadır, ok simgeye dokunun.

2- DNS kısmı karşınıza çıkacaktır. DNS değiştir kısmına tıklayarak DNS adresini girin. İşleminiz tamamlanmıştır.

Internet üzerinden DNS ayarlarınızı değiştirmek için kullanacağınız birçok açık DNS sunucusu bulunmaktadır. Google, freeDNS, verisign gibi birçok sağlayıcı ücretsiz olarak kullanıcılara DNS sunucusu sağlamaktadır. DNS değiştirme işlemini yaptıktan sonra cihazınızı kapatıp yeniden açın. Bu işlemi ayarların geçerli olması ve bağlantıda herhangi bir problem olmaması için yapmanız gerekmektedir.

Yasir Çam

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü lisans bölümünden mezun olan yazar; mobil cihazlar, sosyal medya, mobil uygulamalar ve oyunlar ilgi alanıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu