Oyun

Milli Eğitimin İzin Verdiği ve Yasaklamadığı Oyunlar 2017 [Yeni]

Millî Eğitim Bakanlığı çocukların fizyolojik ve psikolojik gelişiminde bilgisayar oyunlarının etkisini araştıran çalışmaların ardından bazı oyunların çocuklara kötü etki gösterebileceğini belirlemiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda çok fazla bilgisayar oyunu oynamanın çeşitli göz rahatsızlıkları, obezite, oturma bozuklukları, akademik başarısızlık ve bilgisayar bağımlılığına yol açtığı ve bu risklerin yanında şiddet içeren oyunların çocuklarda şiddet eğilimine neden olduğu bilinmektedir. Çocukların gelişimi ile ilgili bu kadar negatif etkisi bulunan oyunlar bakanlıkça denetlemeye tabi tutulmuş ve ebeveynlerin milli eğitimin yasaklamadığı oyunlar 2017 listesine göz atması tavsiye edilmiştir.

Oyun alışkınlıklarının olumsuz etkisi olduğu gibi olumlu etkileri de vardır. Özellikle Milli Eğitimin izin verdiği oyunlar çocuklarınızın;

  • Algısal ve bilimsel yeteneklerinin ve de motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olabilir.
  • Problem çözme becerisi kazandırabilir. Ekip çalışmasını öğretir. Çocukların algısı daha açık olur. Ayrıca kısa süreli hafızanın gelişmesini sağlar. Bilgisayar oyunları hızlı ve doğru kararlar vermeyi gerektirir. Bu sayede çocukların karar verme becerileri gelişir.
  • İnternet üzerinden oynanan bilgisayar oyunları rekabet duygusunu arttırması sayesinde çocukların rakiplerinden daha iyi olmak için pratik yapma ihtiyacı hissetmelerine neden olur. Çocuklar, oyun stratejileri hazırlamak ve kazanma gayreti içerisinde planlama yapmak yeteneklerini kazanabilir. Başarı sağlayabilen çocuklarda özgüven duygusu artar.
  • Bir üniversitede yapılan çalışmaya göre, oyun oynayan çocuklar hız, çoklu görev, odaklanma, vizyon ve doğruluk içeren testlerde oynamayanlara göre daha iyi performans göstermektedir. Bunun sonucu olarak çeşitli bilgisayar oyunları oynayan çocukların konsantrasyon, planlama, amaca ulaşabilmek adına farklı stratejiler tasarlama ve karışık durumlarla baş edebilme yetileri oynamayanlara göre daha gelişmiş olmaktadır.
  • Sanal dünya çocuklara rekabetçi bir ortamda öğrenmek ve başarılı olmak için interaktif bir eğitim vermektedir.

Ancak bu söylediklerimiz her oyun ve oyun türü için geçerli olmayabilir. Bu nedenle çocuklarınız için gerçek dünyada da aktiviteler oluşturmalı ve onların eğitimlerini geliştirecek imkanlar da sunmalısınız. Oyun oynamak belirli bir süreye bağlanmalı, çocuğun bilgisayar başında geçirdiği süre limitlendirilmelidir. Çocuğunuz ile bu konuda bir anlaşma yaparak bilgisayar başında geçirdiği süreyi hem daha uygun oyunlarla hem de daha az tutmaya çalışmak onun sosyal becerileri için de faydalı olacaktır. Uzun süre bilgisayar başında olan, gerçek dünyadan kopan çocuklar asosyal olmaya ve çevrelerindeki insanlardan kaçınmaya başlar. Bu nedenle çocuğunuzu yönlendirirken milli eğitimin izin verdiği oyunlar arasından seçim yapmanızda fayda bulunmaktadır.

Milli eğitimin izin verdiği oyunlar

Çocukların zihinsel aktivitelerini arttırarak beyin gelişimine destek olacak, ayrıca psikolojik anlamda etkilenmelerinin önüne geçebilecektir. Bu tarz oyunları temin etmeye çalışırken okulunuzdaki rehberlik uzmanlarından destek alabilirsiniz. Şiddet öğelerinin her geçen gün arttığı, çocukların ekranlarında gördüğü vahşeti gerçek hayatlarına taşıdığı oyun ve çizgi filmler onun karakterini de etkilemektedir.

Milli eğitimin yasaklamadığı oyunlar 2017 listesinde ayrıca çocukların derslerine yardımcı olabilecek, matematik, İngilizce, fen bilimleri alanında yeni şeyler öğrenebileceği oyunlar da bulunmalıdır. Bu oyunlar çocuklarınızın yaş aralığına bağlı olarak sınıflandırılmıştır. Sizde tercihte bulunurken bu yaş aralığına uygun alışveriş yapmalı ve yaşından büyük çocuklara yönelik tasarlanmış şiddet ve kötü alışkanlıklara yönlendirici oyunları satın almamalısınız. Ayrıca çocuklarınızın oyunlarına ara sıra katılarak size de oyunu öğretmesini isteyip, bildiklerini anlatabilme kapasitelerini de geliştirebilirsiniz. Çocukların düşündüklerini ifade edebilme yeteneği evde ailelerinin desteği ile başlar. Evde çocuğun konuşulmasına ne kadar müsaade ediliyorsa çocuk da dışarıda kendini ifade edebilmekte o ölçüde kolay davranır. Bu nedenle her fırsatta çocuğunuz ile iletişim kurmanız gerekmektedir. Çocuklarınızın tercihleri üzerinde çok fazla baskı uygulamanın yanında onları gereğinden fazla serbest bırakmak da olumsuz bir netice ortaya çıkmasına neden olabilir.

  • Cover Orange Oyunu
  • Balon Patlatma Oyunu
  • Giydirme Oyunu
  • Şehir Bulma Oyunu
  • Ada Oyunu

Milli eğitimin yasaklamadığı oyunlar 2017 listemize yeni oyunlar teknocard adresinde yakında eklenecektir.

Yasir Çam

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü lisans bölümünden mezun olan yazar; mobil cihazlar, sosyal medya, mobil uygulamalar ve oyunlar ilgi alanıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu